15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalItalia: Preşedintele Senatului, Maria Casellati, va încerca să deblocheze formarea guvernului

Italia: Preşedintele Senatului, Maria Casellati, va încerca să deblocheze formarea guvernului

Inițiativa a fost luată după ce consultările mediate de preşedintele italian Sergio Mattarella au eşuat, transmite miercuri agenţia de presă Reuters.

În această privinţă, şeful statului italian a convocat-o miercuri, la ora locală 11:00 (09:00 GMT), pe Maria Casellati la Palatul Quirinale, sediul preşedinţiei italiene.

Surse politice de la Roma au apreciat că discuţiile pe care Maria Casellati le va avea cu liderii partidelor politice vor fi mai flexibile şi mai puţin formale decât cele mediate de însuşi preşedintele Mattarella. Cele două runde de consultări oficiale desfăşurate până acum au eşuat, iar blocajul pare să continue cel puţin până la alegerile regionale din cursul acestei luni.

Formaţiunile cel mai bine plasate în urma scrutinului parlamentar din 4 martie, alianţa formată din partidul Forza Italia al fostului premier Silvio Berlusconi şi Liga Nordului, formaţiunea lui Matteo Salvini – care a obţinut 37% din voturi – şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, formaţiune antisistem), devenit primul partid al Italiei, cu 32% din voturi, au revendicat fiecare conducerea legislativului.

M5S şi Liga Nordului ar putea din punct de vedere matematic să formeze o majoritate. Dar liderul M5S, Luigi di Maio, i-a cerut Ligii să se separe de partidul lui Berlusconi, condiţie refuzată de liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini.

La rândul său, Silvio Berlusconi a declarat că doreşte un guvern de dreapta ‘credibil’ în faţa Uniunii Europene şi fără ‘populişti’, deşi partidul său are încheiată o alianţă cu Liga Nordului şi el însuşi a fost acuzat de populism în campania electorală, când a pledat pentru combaterea migraţiei ilegale.

Luigi di Maio nu a exclus nici posibilitatea unei alianţe cu Partidul Democrat (de stânga), marele perdant al alegerilor, care până acum a susţinut că este decis să se plaseze în opoziţie şi că nu doreşte să fie ‘propteaua’ vreunui alt partid, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă