11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalItalia, tensiuni crescânde. Sute de manifestanţi antifascişti au umplut străzile orașului Macerata

Italia, tensiuni crescânde. Sute de manifestanţi antifascişti au umplut străzile orașului Macerata

Manifestanţii, dintre care unii au venit de departe, au răspuns apelului lansat de unele asociaţii antifasciste, organizaţii neguvernamentale, sindicate, dar şi de câteva formaţiuni politice de stânga. Mulţi dintre ei fluturau drapelele mişcării lor, dar unii au venit cu drapele italiene.

Primarul din Macerata, Romano Carancini (centru-stânga), ceruse anularea tuturor adunărilor pentru a menţine liniştea în oraş, dar prefectura a dat vineri ”undă verde” pentru adunarea de sâmbătă.

De teama unor violenţe, şcolile rămân închise, slujba religioasă de sâmbătă seara a fost anulată şi majoritatea magazinelor au fost închise la mijlocul zilei.

Joi seara au izbucnit confruntări, când mai multe zeci de militanţi ai grupării de extrema dreaptă Forza Nuova au manifestat împotriva imigraţiei şi au imitat salutul nazist.

”Avem o Constituţie antifascistă prin excelenţă şi vreau ca această Constituţie să fie apărată şi ca legile împotriva apologiei fascismului să fie aplicate”, declara Giuliano Denti (40 de ani), venit din Pisa împreună cu circa o sută de militanţi antifascişti pentru a manifesta sâmbătă.

Pe 3 februarie, Luca Traini, un tânăr ras în cap şi cu tatuaje de inspiraţie fascistă, a deschis focul asupra a circa zece africani în oraşul Macerata, rănind cel puţin şase persoane. El a explicat că a acţionat pentru a răzbuna moartea tinerei Pamela Matropietro (18 ani), al cărei corp a fost găsit dezmembrat, după anunţul privind arestarea unui dealer nigerian suspectat de implicare în crima respectivă.

Cu trei săptămâni înainte de alegerile legislative din 4 martie, acest fapt divers şi atacul armat rasist au readus tema imigraţiei în centrul unei campanii, dominate acum de discursuri situate foarte mult către dreapta.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă