Italia va încerca să obţină un statut special pentru sudul său defavorizat de la UE

Italia va încerca să obţină un statut special pentru sudul său defavorizat de la UE

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că va încerca să obţină un statut special pentru sudul defavorizat al Italiei de la Uniunea Europeană, pentru a-i accelera dezvoltarea, confrom AFP.

Rl online 0 comentarii

"În ceea ce priveşte Mezzogiorno", regiunile din sud defavorizate, "trebuie să încercăm să obţinem de la UE recunoaşterea unui statut special, pentru a putea adopta măsuri extraordinare în favoarea dezvoltării", a scris Conte pe pagina sa de Facebook, cu câteva ore înainte de o întrevedere la Bruxelles cu noua preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un statut special ar permite un acces preferenţial la programe ale UE.

Mai mult de 1,8 milioane de familii trăiau în 2018 în sărăcie absolută în sudul Italiei, potrivit cifrelor Eurostat, iar şomajul în rândul tinerilor în aceste regiuni depăşeşte 50%, susţine la rândul său Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), foarte bine implantată în partea sudică a peninsulei.

"Nu avem timp de pierdut în Europa", a adăugat Conte, ce se va întâlni la Bruxelles şi cu alţi lideri ai UE, printre care preşedinte Comisiei aflat la sfârşit de mandat, Jean-Claude Juncker. "Cred că prioritatea noastră este de a accelera pentru a atinge cele trei obiective fundamentale pentru Italia şi pentru interesele italienilor", a continuat Conte.

Cele trei obiective sunt "modificarea Pactului de stabilitate în favoarea creşterii, depăşirea Regulamentului Dublin" care le atribuie în prezent ţărilor de sosire (a migranţilor) sarcina soluţionării cererilor de azil şi "un regim de măsuri şi intervenţii extraordinare menit să favorizeze creşterea şi dezvoltarea Mezzogiorno", a conchis Conte.

Comentarii

loading...