21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalJaponia îi propune Chinei un parteneriat împotriva "problemelor globale"

Japonia îi propune Chinei un parteneriat împotriva “problemelor globale”

Şeful diplomaţiei nipone, Taro Kono, a avut duminică, la Beijing, o întrevedere cu omologul său chinez Wang Yi, pentru a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări, puternic afectate de conflicte asupra teritoriului lor maritim, informează, duminică, AFP citată de Agerpres.

Aceasta este prima vizită a unui ministru de externe nipon în China, după aproape doi ani.

Cele două ţări s-au angajat să semneze “pe cât de repede posibil” un acord pentru a stabili o linie de comunicare militară în vederea prevenirii de incidente în Marea Chinei de Est, a anunţat într-un comunicat Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Relaţiile dintre China şi Japonia se află “într-o fază crucială”, a declarat Wang, adăugând totodată că “în pofida faptului că există o evoluţie pozitivă, rămân încă numeroase obstacole”.

Insuliţele aflate sub controlul Japoniei sub numele Senkaku şi revendicate de China, care le numeşte Diaoyu, se află în centrul unui diferend vechi între Tokyo şi Beijing.

Relaţiile bilaterale dintre cele două ţări s-au degradat puternic în 2012, când Tokyo a “naţionalizat” unele dintre aceste insule. De atunci ele s-au ameliorat, însă tensiuni se menţin, în special cu privire la patrulele maritime regulate întreprinse de cele două ţări în jurul insulelor disputate.

Şeful diplomaţiei nipone a salutat progresele realizate în vederea ameliorării relaţiilor cu Beijingul, dar i-a cerut Chinei să exerseze mai multă presiune asupra Coreei de Nord, pentru ca aceasta să-şi întrerupă programul nuclear.

“Este important să discutăm problemele referitoare la ţările noastre două, dar şi ca Japonia şi China să fie una lângă alta pentru a face faţă problemelor globale”, a declarat Taro Kono, subliniind că Phenianul “este acum o problemă urgentă pentru întreaga comunitate internaţională”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă