15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalJeff Bezos, șantajat de un tabloid și ascultat de saudiți

Jeff Bezos, șantajat de un tabloid și ascultat de saudiți

 

Istoria a început pe 10 ianuarie, când tabloidul american National Enquirer a publicat un lung articol consacrat legăturii lui Jeff Bezos cu Lauren Sanchez, fostă prezentatoare TV. Data nu este întâmplătoare – în ajun, patronul Amazon anunțase divorțul de Mackenzie Bezos după 25 de ani de mariaj. Bezos a început să fie șantajat și i-a cerut lui Gavin de Becker, -consultantul său de mult vreme în materie de securitate, „să determine motivele numeroaselor acțiuni neobișnuite luate de Enquirer“. Ancheta a dezvăluit că fratele amantei sale, Michael Sanchez, a vândut editorului Enquirer SMS-urile secrete ale miliardarului pentru suma de 200.000 dolari. Potrivit Wall Street, numele lui Michel a apărut legat de afacerea Bezos după apariția corespondenței dintre PDG Amazon și Lauren, sora lui Michael.

Ancheta lui Gavin de Becker a mai făcut o descoperire cu efect de lovitură de teatru – telefonul patronului Amazon a fost piratat de guvernul Arabiei Saudite care a avut acces la toate informațiile lui Jeff Bezos, proprietarul Washington Post care își înmulțise dezvăluirile despre afacerea Jamal Khashoggi, ziaristul saudit colaborator la cotidianul american, ucis în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. De Becker a legat piratarea telefonului lui Bezos de moartea lui Khashoggi și a precizat: „este clar că MBS (Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite) consideră Washington Post un inamic major“.

Se știe că Senatul american, după ce a fost infomat de CIA într-o ședință cu ușile închise, l-a desemnat pe MBS ca fiind „responsabil“ de moartea lui Jamal Khashoggi. Societatea Gavin de Becker and Associates, creată în 1978 la Los Angeles, trece drept una din cele mai bune firme de protecție pentru toți cei care în America sunt staruri, mari lideri de companii sau personalități politice.

 

„Prețul sângelui“

Potrivit ultimelor date publicate de Washington Post, cei patru copii ai lui Jamal Khashoggi, asasinat la Istanbul pe 2 octombrie, au primit fiecare în compensație locuințe și milioane de dolari și s-a negociat ca lunar să primească mii de dolari de la autoritățile saudite. Compensațiile au fost autorizate de regele Salman, tatăl lui MBS, ca recunoaștere a „comiterii unei mari nedreptăți“ și o încercare de „a repara o greșeală“.

Potrivit cotidianului american, casele în discuție sunt situate în Jeddah (vestul Arabiei Saudite) în același complex rezidențial și valorează până la patru milioane de dolari fiecare. La care se adaugă plăți lunare de peste 10.000 de dolari fiecăruia dintre ei. Regatul încearcă să ajungă la un acord pe termen lung cu membrii familiei Khashoggi pentru a-i încuraja să continue să se abțină de la orice critică legată de asasinarea tatălui lor de către agenți saudiți. Un responsabil de la Riad a declarat pentru Washington Post că aceste plăți sunt conforme cutumei saudite de a furniza asistență financiară victimelor actelor criminale, iar familia are obligația să păstreze tăcerea. Salah Khashoggi este singurul dintre copiii jurnalistului care are în vedere să rămână în Arabia Saudită, ceilalți trei trăiesc în SUA și își vor vinde noile proprietăți saudite.

Critic al regimului de la Riad și al prințului moștenitor Mohammed Bin Salman, ziaristul saudit care se refugiase în SUA și publica articole critice în Washington Post, a fost ucis și dezmembrat de un comando de 15 agenți saudiți veniți în consulatul țării sale din Istanbul, unde se programase pentru rezolvarea documentelor necesare în vederea căsătoriei. Corpul său nu a fost găsit niciodată. La acea vreme dezvăluirile apărute în media asupra cruzimii cu care a fost asasinat ziaristul au șocat lumea întreagă.

După ce a negat această crimă, Arabia Saudită a evocat o operațiune executată de elemente „fără control“ și care a degenerat. Procesul intentat pentru 11 suspecți s-a deschis la începutul anului în fața justiției saudite, procurorul general cerând pedeapsa cu moartea pentru cinci dintre ei. Însă persistă zone de umbră, începând cu rolul puternicului prinț moștenitor, Mohammed Bin Salman (MBS), care potrivit serviciilor secrete turce este cel care a comandat uciderea lui Jamal Khashoggi.

Cele mai citite

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă