21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalJihadiștii pregătesc revanșa

Jihadiștii pregătesc revanșa

Grupul terorist Statul Islamic (SI) este pe cale să „reapară“ în Siria, după ce Statele Unite au retras parțial trupele din țară, a declarat, într-un raport, un inspector general de la Pentagon. Chiar dacă și-a pierdut „califatul“ teritorial, grupul Statul Islamic în Irak și în Siria (prescurtat ISIS) a putut  „să se regrupeze și să susțină operațiuni” în cele două țări, în parte pentru că forțele locale „rămân incapabile să mențină operațiuni pe termen lung, să conducă operațiuni simultane sau să păstreze teritoriul pe care l-au eliberat“.

Președintele Donald Trump a anunțat la sfârșitul anului 2018 retragerea  celei mai mari părți din cei 2.000 de soldați americani din nord-estul Siriei, proclamând o victorie totală contra organizației jihadiste, deși Forțele democratice siriene (FDS), susținute de SUA,  ceruseră „formarea de trupe și echipamente pentru operațiunile anti-insurecționale“. Or, retragerea militară americană a slăbit capacitățile acestor forțe. Doar câteva trupe americane au rămas în nord-estul Siriei, regiune care nu este controlată de regimul președintelui Bashar al-Assad, iar Washingtonul cere o susținere militară activă din partea altor membri ai coaliției internaționale.

Chiar înaintea căderii ultimului lor bastion, jihadiștii SI și-au pregătit activitățile pentru „insurecție clandestină“ și, deși slăbită, organizația teroristă și-a păstrat capacitatea de amenințare, așa cum demonstrează atacurile sale. Sl a schimbat operațiunile militare convenționale cu operațiuni asimetrice: atentate, asasinate, ambuscade. Raportul Pentagonului face referire la înmulțirea celulelor „adormite“ ale organizației în Siria, „asemenea strategiei pe care a folosit-o în Irak după 2017“. 

 

Strategiile terorii

Procesul de reconversie a activității teroriste a SI este mai avansat în Irak, unde „califatul“ este foarte activ în provincia Diyala, în sudul și vestul provinciei Ninive și nord-vestul provinciei Kirkuk, pe linia care separă kurzii  de guvernul de la Bagdad. În Irak, jihadiștii speculează tensiunile interetnice între kurzi și arabi, și interconfesionale între șiiți (la putere) și sunniți, înlăturați de la luarea deciziilor după căderea lui Saddam Hussein. În Siria, grupul islamist profită de fragmentarea țării pentru a mări marja de manevră. Și-a securizat o parte a resurselor financiare – între 30 și 50 milioane dolari, potrivit raportului ONU – prin intermediari și societăți-fantomă, dar și prin transferuri de fonduri în străinătate, în special în Libia, unde grupul este foarte activ. De asemenea, Statul Islamic a asigurat condițiile pentru menținerea lanțului de comandament, prin instalarea de ascunzători în deșertul care se întinde pe o parte din Siria și din Irak, pentru ca Abu Bakr al-Baghdadi și principalii conducători ai organizației teroriste să se poată ascunde și să continue să dea ordine. Vânarea pretinsului „calif“ continuă, dar localizarea sa nu s-a putut realiza.

După înfrângerea Statului Islamic în fieful irako-sirian, amenințările pot veni de la sucursalele jihadiste pe care le-a organizat în Asia, Africa și Europa. Așa cum au dovedit atentatele din duminica Paștelui în Sri Lanka, atacurile din aceeași zi asupra polițiștilor în Arabia Saudită și, ulterior, cele din Bangladesh.

 

 

 

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă