6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalJim Mattis a luat decizia corectă demisionând

Jim Mattis a luat decizia corectă demisionând

”Dacă secretarul de stat Mattis simte că nu este persoana potrivită pentru a ocupa acest post, cred că el a făcut ceea ce este corect şi onorabil, şi anume să se dea la o parte”, a spus Sanders într-un interviu acordat postului Fox News.

Mattis şi-a dat joi demisia, la o zi după ce Casa Albă a anunţat retragerea trupelor americane din Siria, proclamând totodată înfrângerea grupării jihadiste Statul Islamic în această ţară.

În scrisoarea sa de demisie, Mattis a apreciat că ”forţa” Statelor Unite este ”indisolubil legată” de forţa unui sistem ”complet şi unic” realizat împreună cu aliaţii Washingtonului, declaraţii ce par să contrasteze cu gândirea lui Trump, care crede că alte state profită de pe urma leadership-ului american.

Mattis, care va rămâne interimar în postul de secretar al apărării până pe 28 februarie 2019, a mai menţionat în aceeaşi scrisoare că Trump ”are dreptul” la un secretar al apărării cu puncte de vedere mai ”aliniate” viziunii sale.

Preşedintele va iniţia în săptămânile următoare procesul de selecţie pentru numirea unui nou titular al portofoliului apărării, printre posibilii succesori ai lui Mattis presa evocându-i pe senatorul Lindsey Graham, care pare a fi tot mai apropiat de liderul de la Casa Albă, sau pe senatorul ultraconservator Tom Cotton.

Cel pe care Trump îl va alege să conducă Pentagonul va trebui să obţină aprobarea Senatului, unde republicanii preşedintelui au majoritate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă