15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalJim Mattis a semnat ordinul de retragere a trupelor americane din Siria

Jim Mattis a semnat ordinul de retragere a trupelor americane din Siria

Semnarea ordinului, care era aşteptată, a avut loc după ce Donald Trump a anunţat duminică preluarea provizorie de la 1 ianuarie a postului de ministru al apărării, eliberat după demisia lui Mattis, de către actualul ministru adjunct al acestei instituţii, Patrick Shanahan. Jim Mattis şi-a dat joi demisia de la conducerea Pentagonului, anunţându-se atunci că el va rămâne interimar în acest post până la finele lunii februarie, dar între timp preşedintele Trump a decis să grăbească înlocuirea lui, relatează Reuters.

Mattis şi-a dat demisia la o zi după ce Casa Albă a anunţat retragerea trupelor americane din Siria, proclamând totodată înfrângerea grupării jihadiste Statul Islamic în această ţară.

“Ordinul de retragere (a trupelor) din Siria a fost semnat”, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Oficiali au avertizat în legătură cu un calendar, însă retragerea trupelor ar putea începe în câteva săptămâni. Un important oficial a afirmat că se lucrează la un plan în acest sens, relatează Reuters.

În scrisoarea sa de demisie, Mattis a apreciat că ”forţa” Statelor Unite este ”indisolubil legată” de forţa unui sistem ”complet şi unic” realizat împreună cu aliaţii Washingtonului, declaraţii ce par să contrasteze cu gândirea lui Trump, care crede că alte state profită de pe urma leadership-ului american.

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă