11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalJoe Biden acuză Rusia de atacuri concertate asupra Occidentului cu scopul de...

Joe Biden acuză Rusia de atacuri concertate asupra Occidentului cu scopul de a slăbi NATO și UE

Potrivit lui Biden, conducerea rusă „încearcă să slăbească proiectul european și NATO” și, de asemenea, „vrea să submineze unitatea transatlantică”. “Prin urmare, menținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei rămâne vitală pentru Europa și Statele Unite”, a spus el.

De asemenea, Biden a acuzat Rusia de implicare în atacuri cibernetice în țările SUA și europene. Răspunsul la aceste mișcări este esențial pentru „protejarea securității comune” a Statelor Unite și a aliaților săi, a afirmat președintele SUA, menționând că provocarea care vine din Rusia este „diferită de cea care vine din China, dar este la fel de reală”. 

Potrivit lui Biden, o confruntare a între Occident și Est trebuie evitată: “Vrem un viitor în care toate popoarele să își poată stabili în mod liber calea, fără a face față violenței și constrângerilor. Nu putem și nu ar trebui să ne întoarcem la confruntarea și la blocurile din perioada războiului rece”.

De asemenea, în opinia liderului democrat american, statele occidentale și aliații lor ar trebui să se pregătească pentru o lungă și acerbă rivalitate cu China. ”Trebuie să dovedim că sistemul nostru nu este o relicvă a istoriei”, a spus Biden. “Trebuie să ne pregătim împreună pentru o competiție strategică pe termen lung cu China”, a subliniat liderul american.

“Concurența cu China va fi dură. Aștept cu nerăbdare și o salut. Pentru că eu cred în sistemul global pe care Europa și Statele Unite, împreună cu aliații noștri din zona Indo-Pacifică, au încercat atât de mult să îl construiască în ultimii 70 de ani “, a adăugat Biden, vorbind apoi despre necesitatea „combaterii abuzurilor economice și a constrângerilor din partea guvernului chinez, care subminează bazele sistemului economic internațional”. 

„Toată lumea ar trebui să joace după aceleași reguli”, a subliniat liderul american. Potrivit acestuia, companiilor chineze ar trebui să li se prezinte aceleași cerințe cu privire la divulgarea informațiilor despre activitățile lor ca și celor occidentale. Președintele SUA și-a exprimat încrederea că, pentru a câștiga această rivalitate, Statele Unite și aliații lor ar trebui să asigure păstrarea „spațiului pentru inovație, pentru proprietatea intelectuală” și să susțină „liberul schimb de opinii”.

 

Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă