8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalJoe Biden critică decizia justiției care pune în pericol sute de mii...

Joe Biden critică decizia justiției care pune în pericol sute de mii de tineri imigranți

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunțat ieri, printr-un comunicat de presă, că este „profund dezamăgit” de decizia luată de un judecător federal din Texas, prin care dorește să anuleze politica de imigrație a Statelor Unite ce permite copiilor ajunși ilegal în țară să beneficieze de amânarea  deportării. Mai exact, decizia vizează programul DACA („Deferred Action for Childhood Arrivals’’), adoptat în 2012 pentru a scoate din ilegalitate imigranţii sub 30 de ani, intraţi ilegal pe teritoriul american în timp ce erau copii și care și-au construit viaţa în SUA, supranumiţi „Dreamers”. Programul nu le oferă un statut legal, însă poate întârzia nedefinit deportarea tinerilor imigranți. Cu toate că în momentul de față această decizie nu îi influențează pe actualii beneficiari ai programului, hotărârea va „retrograda sute de mii de imigranți tineri într-un viitor incert”, susține președintele.

Biden a anunțat că Departamentul pentru Justiție va face apel la decizie și Departamentul pentru Securitate Internă intenționează să emită în curând o regulă propusă despre DACA. Și în luna martie a acestui an, Departamentul de Securitate Internă a anunțat că face eforturi pentru introducerea unei reguli clare prin care programul de ajutor pentru imigranți va fi protejat. Actul American Dream and Promise Act a fost adoptat de Casa Albă în martie și va oferi o cale către cetățenie pentru 2,3 milioane de tineri imigranți care trăiesc în SUA încă din copilărie. Acesta vizează să îi protejeze pe tinerii sub 30 de ani care au venit ilegal pe teritoriul SUA, însă care șiau construit o viață stabilă.

„Am solicitat în mod repetat Congresului să adopte American Dream and Promise Act, iar acum reînnoiesc apelul cu cea mai mare urgență. Speranța mea aprinsă este că, prin reconciliere sau prin alte mijloace, Congresul va oferi în cele din urmă securitate tuturor Visătorilor, care au trăit prea mult timp cu frică”, a declarat Joe Biden.

Situația conflictuală s-a iscat după ce vineri, un judecător federal din Texas a considerat programul DACA ilegal și a interzis guvernului SUA să accepte noi cereri. De asemenea, acesta a precizat că fostul președinte SUA și-a depășit împuternicirile acţionând prin decret, după ce a eșuat în adoptarea acestei reforme în Congres. Judecătorului Andrew Hanen i s-au alăturat vineri și alte câteva state conservatoare care au dat în judecată DACA, susținând că acesta a fost „creat cu încălcarea legii și a cărui existență încalcă legea.”

În prezent, aproximativ 700.000 de persoane beneficiază de programul DACA, prin care expulzarea lor este împiedicată și le oferă și securitate socială pentru a putea munci, conduce o mașină sau studia în SUA. Cu toate acestea, există și câteva condiții. Aplicanții trebuie să fi ajuns în Statele Unite înainte de vârsta de 16 ani și să fie la școală sau să aibă o diplomă de liceu ori un act echivalent. De asemenea, solicitanții care au fost eliberați cu onoare din armată și au nu antecedente penale pot deveni beneficiari ai programului. Momentan, aproximativ 81.000 de solicitanți sunt în așteptare, ca urmare a deciziei judecătorului Hanen și a contestațiilor în curs.

Nu este prima lovitură pentru DACA, fiind o țintă frecventă a republicanilor și adesea vizată în timpul administrației președintelui Donald Trump. Curtea Supremă a emis anul trecut o hotărâre ce a confirmat încercarea fostului lider de a distruge programul, fără a avea justificări concrete în acest sens. În anul 2017, Donald Trump a încercat să demonteze programul, ca parte a efortului său și a dorinței aprinse de a limita imigrația la nivel de țară, susținând că Obama a acționat „neconstituțional”. Procesul a fost unul de lungă durată și a ajuns la Înalta Curte, anul trecut.

După ce s-a instalat la Casa Albă, Joe Biden a propus o reformă amplă în ceea ce privește imigrația în Statele Unite, care susține înscrierea în lege a statului celor supranumiţi „Dreamers”. Actualul lider, care a fost timp de 8 ani vicepreședintele lui Barack Obama, s-a arătat încă de la început la fel de interesat de ajutorul oferit imigranților tineri, încercând să protejeze programele de susținere a acestora, potrivit Agerpres.

„Doar Congresul poate trasa calea spre cetăţenie pentru Dreamers și să le dea asigurările și stabilitatea de care ei au nevoie și pe care le merită”, a subliniat Biden sâmbătă în comunicatul său.

Tinerii din programul DACA se bucură în general de o bună imagine în rândul populaţiei care consideră, în marea majoritate, că ei nu trebuie să plătească pentru alegerea părinţilor lor. Însă republicanii, care dispun de o minoritate de blocaj în Congres, se opun violent altor dispoziţii ale reformei, ceea ce face adoptarea ei, în forma actuală, puţin probabilă.

„Am solicitat în mod repetat Congresului să adopte actul American Dream and Promise, iar acum reînnoiesc apelul cu cea mai mare urgență. Speranța mea aprinsă este că, prin reconciliere sau prin alte mijloace, Congresul va oferi în cele din urmă securitate tuturor Visătorilor, care au trăit prea mult timp cu frică”.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă