10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalJohnson, pesimist în privinţa unei încălziri a relaţiilor cu Rusia

Johnson, pesimist în privinţa unei încălziri a relaţiilor cu Rusia

Relaţiile între cele două ţări sunt la cel mai scăzut nivel după otrăvirea, în 2018, a fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia, pentru care Londra a acuzat Rusia, însă Moscova neagă orice implicare.

Această afacere a fost cea mai mare “decepţie” a perioadei petrecute la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), a mărturisit Boris Johnson, şef al diplomaţiei britanice între iulie 2016 şi iulie 2018.

“Credeam cu adevărat că este posibil să jucăm corect cu Rusia şi să avem o nouă relaţie”, a spus el la un eveniment din cadrul campaniei pentru a-i succeda Theresei May.

“Eram foarte optimist. Am mers la Moscova (n.r. – în 2017) în pofida avertismentelor, am încercat să construiesc o nouă prietenie şi un nou parteneriat, dar acest lucru nu s-a realizat”, a spus el.

Boris Johnson a criticat şi declaraţiile lui Putin din cadrul unui interviu pentru Financial Times, în care preşedintele rus afirmă că ideile progresiste ale democraţiilor occidentale sunt “învechite”.

“Se înşeală. Se înşeală complet”, a spus Boris Johnson.

Însă “Putin nu este Rusia”, a subliniat el. “Există o generaţie tânără de ruşi care vor vrea să asculte un nou mesaj şi care vor vrea să se angajeze într-un mod diferit”, a mai spus Boris Johnson.

Vineri, în marja summitului G20 din Japonia, Theresa May i-a cerut lui Vladimir Putin “să pună capăt actelor de destabilizare”, pas fără de care “nu va putea exista o normalizare a relaţiilor bilaterale”, potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street.

A fost prima întâlnire între cei doi lideri după otrăvirea lui Serghei Skripal.

Boris Johnson se înfruntă cu actualul ministru de afaceri externe Jeremy Hunt în cursa pentru succesiunea Theresei May. Numele câştigătorului, desemnat de 160.000 de membri ai Partidului Conservator, va fi anunţat pe 23 iulie.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă