4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalJohnson spune ar prefera mai degrabă să ''moară într-un şanţ'' decât să...

Johnson spune ar prefera mai degrabă să ”moară într-un şanţ” decât să amâne Brexitul

Întrebat dacă le poate promite britanicilor că nu se va duce la Bruxelles să ceară o nouă amânare a Brexitului, cum îi cere legea adoptată miercuri de Camera Comunelor, premierul conservator a răspuns: ”Da, pot. Mai bine aş muri într-un şanţ”.

”Nu se obţine absolut nimic (cu o nouă amânare). Care este sensul unei alte amânări?”, a adăugat el în faţa presei după un discurs la o secţie de poliţie din nordul Angliei, făcând referire la respectiva lege care-l împiedică să decidă un Brexit fără acord pe 31 octombrie.

Actul normativ pe care Johnson îl numeşte ”legea capitulării”, argumentând că UE nu le va mai face nicio concesie britanicilor ştiind că aceştia nu vor putea ieşi din UE fără un acord, l-ar obliga pe şeful guvernului de la Londra să ceară o nouă amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dacă, până la 19 octombrie, premierul nu reuşeşte să obţină un nou acord cu UE sau nu primeşte aprobarea parlamentului pentru o retragere fără acord.

Cum aceste două condiţii sunt greu de îndeplinit, UE refuzând să renegocieze acordul convenit cu premierul Theresa May dar respins de Camera Comunelor, iar în parlamentul britanic există o majoritate ostilă unui Brexit fără acord, mulţi deputaţi fiind de fapt ostili Brexitului în sine, adoptarea acestei legi practic îl împiedică pe Johnson să decidă un Brexit fără acord la 31 octombrie.

După adoptarea acestei legi, care mai trebuie să fie votată şi în Camera Lorzilor şi apoi promulgată de Regină, Johnson a cerut alegeri anticipate pentru 15 octombrie, dar a pierdut votul din Camera Comunelor care i-ar fi permis convocarea acestui scrutin. Un nou vot se va desfăşura luni.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă