Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Johnson, sub presiune să convoace parlamentul după publicarea planurilor guvernului pentru un Brexit

Johnson, sub presiune să convoace parlamentul după publicarea planurilor guvernului pentru un Brexit

Opoziţia parlamentară britanică şi-a reînnoit presiunile asupra prim-ministrului Boris Johnson de a convoca din nou legislativul, după ce cabinetul a publicat un document guvernamental ce arată că un Brexit fără acord ar produce perturbarea traficului peste Canalul Mânecii.

Catinca Giosanu 0 comentarii

Potrivit guvernului, planurile operaţiunii cu numele de cod 'Presura galbenă' ('Operation Yellowhammer'), publicate miercuri, au fost pregătite pe 2 august, la nouă zile după ce Boris Johnson a devenit prim-ministru, şi formează baza planificării Brexit-ului fără acord, scrie Agerpres.

Documentul, care ia în calcul scenariile cele mai defavorabile pentru situaţia în care Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană fără acord la 31 octombrie, afirmă că nivelul de pregătire a populaţiei şi mediului de afaceri va fi, probabil, unul scăzut, parţial din cauza confuziei politice constante.

Se anticipează că, pentru a traversa Canalul Mânecii, camioanele ar putea aştepta până la două zile şi jumătate, iar cetăţenii britanici ar putea fi supuşi unor controale de imigraţie la posturile de frontieră ale UE.

'Aprovizionarea cu anumite tipuri de alimente proaspete se va reduce', se spune în document, care mai avertizează că 'există un risc ca panica cumpărăturilor să provoace sau să exacerbeze perturbările în aprovizionare'.

Traficul peste Canalul Mânecii s-ar putea reduce cu până la 60% în prima zi după Brexit-ul fără acord, o situaţie care, conform celor mai pesimiste calcule, ar putea dura până la trei luni.

Cozile în trafic ar putea afecta livrările de combustibil, perturbând aprovizionarea în Londra şi sud-estul Angliei, iar din cauza panicii ar putea apărea penurii şi în alte zone ale ţării.

Serviciile financiare transfrontaliere ar fi afectate, la fel şi schimbul de informaţii între serviciile de poliţie şi de securitate, arată acelaşi document.

Detalii despre operaţiunea 'Presura galbenă' au fost publicate pentru prima dată în Sunday Times pe 18 august.

Michael Gove, ministrul responsabil cu pregătirile pentru un Brexit fără acord, a declarat că documentul este unul vechi şi nu reflectă stadiul actual al pregătirilor, iar premisele conţinute în primele cinci pagini ale documentului sunt în prezent revizuite.

Potrivit Partidului Laburist, de opoziţie, documentul confirmă riscurile grave implicate de un Brexit fără acord.

'Este total iresponsabil din partea guvernului să fi încercat să ignore aceste avertismente puternice şi să împiedice publicul să vadă dovezile', a declarat un purtător de cuvânt al laburiştilor, Keir Starmer.

'Boris Johnson trebuie acum să recunoască că a fost necinstit cu poporul britanic în legătură cu consecinţele unui Brexit fără acord', a adăugat el.

Michael Gove a făcut public documentul dând curs unei cereri formulate de parlament. El a refuzat însă să facă acelaşi lucru cu conţinutul recomandării consilierilor guvernamentali cu privire la decizia lui Boris Johnson de a suspenda parlamentul de pe 9 septembrie până la 14 octombrie, decizie pe care cea mai înaltă instanţă de apel a Scoţiei a calificat-o miercuri ca ilegală.

Comentarii

loading...