Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Julian Assange lăsat fără internet în ambasada sa la Londra, după critici postate pe Twitter

Julian Assange lăsat fără internet în ambasada sa la Londra, după critici postate pe Twitter

Ecuadorul a anunţat miercuri că i-a blocat "sistemele" de comunicare "cu exteriorul" lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks refugiat, din 2012, la ambasada ecuadoriană la Londra, din cauza anumitor luări de poziţie ale sale ce deranjează autorităţile de la Quito, relatează AFP.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

 

Guvernul preşedintelui Lenin Moreno a avertizat că ar putea adopta "alte măsuri" dacă australianul "îşi va încălca angajamentul" de a nu interfera în relaţiile Ecuadorului cu alte ţări, printre care Statele Unite.

Quito nu a precizat modul în care fondatorul WikiLeaks a încălcat "angajamentul său scris încheiat cu guvernul la sfârşitul lui 2017, potrivit căruia a promis să nu publice mesaje care reprezintă o ingerinţă în relaţia (Ecuadorului) cu alte state".

Reacţia ţării latino-americane a intervenit după o serie de mesaje postate pe Twitter luni seară de Julian Assange, în care a reproşat "timing"-ul expulzării diplomaţilor ruşi de către unele ţări occidentale ca reacţie la otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie, "la 12 ore după unul din cele mai grave incendii de clădire din epoca post-sovietică", al unui centru comercial din Siberia.

Australianul a fost marţi ţinta fulgerelor unui membru al cabinetului de la Londra.

"Este regretabil că Julian Assange rămâne în ambasada Ecuadorului", a declarat marţi în faţa parlamentului secretarul de stat britanic pentru afaceri externe, Alan Duncan.

"Este timpul ca acest mic vierme mizerabil să iasă din ambasadă şi să se predea justiţiei britanice", a adăugat el.

Australianul în vârstă de 46 de ani locuieşte din iunie 2012 în ambasada din Londra a Ecuadorului, unde i-a fost acordat azil politic, în urma acuzaţiilor de agresiuni sexuale formulate împotriva sa în Suedia.

El se teme că, dacă părăseşte clădirea ambasadei, va fi arestat şi extrădat în SUA pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a unor documente militare şi diplomatice confidenţiale americane, în 2010.

În pofida abandonării urmării penale pentru viol în 2017, un tribunal londonez a refuzat în februarie încă o dată să ridice mandatul de arestare care îl vizează pe australian din cauză că nu a respectat condiţiile eliberării sale pe cauţiune.

La sfârşitul lui februarie, Ecuadorul a anunţat că proiectul de mediere propus Marii Britanii pentru a rezolva cazul lui Julian Assange este într-un "punct mort".

Quito i-a acordat în decembrie cetăţenia ecuadoriană fondatorului WikiLeaks, dar Londra a refuzat să îi recunoască un statut diplomatic ce i-ar fi permis să părăsească ambasada fără să fie arestat de poliţia britanică, potrivit AGERPRES.

Comentarii

loading...