19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalJunta militară avertizează ambasadele să nu vorbească cu reprezentanții lui Aung San...

Junta militară avertizează ambasadele să nu vorbească cu reprezentanții lui Aung San Suu Kyi

Junta militară din Myanmar a ordonat ambasadelor străine, agențiilor ONU și altor organizații internaționale din țară să nu discute cu „entități ilegale” care reprezintă partidul politic al lui Aung San Suu Kyi, pe care l-a forțat să renunțe la putere luna trecută.
 
Directiva din ministerul de externe controlat de armata din Myanmar, din 26 februarie și dezvăluită de Financial Times, spunea că formarea unor grupuri precum Comitetul care reprezintă Pyidaungsu Hluttaw sau parlamentul, format din parlamentari respinși în lovitura de stat din 1 februarie, au fost ilegale.
 
„Prin urmare, Ministerul ar dori să sfătuiască toate misiunile diplomatice, agențiile specializate ale Organizației Națiunilor Unite și organizațiile internaționale acreditate în Myanmar să se abțină de la comunicări cu aceste entități ilegale”, se arată în directivă.
 
Avertismentul regimului către ambasade a venit în timp ce reprezentanții guvernului răsturnat al lui Aung San Suu Kyi și-au consolidat efortul de recunoaștere internațională, pe fondul unei represiuni violente din partea regimului militar împotriva protestatarilor anti-lovitură de stat.
 
În weekend, poliția a arestat sute de oameni în Yangon și în alte orașe din Myanmar și a tras grenade de asomare, gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene împotriva protestatarilor pașnici, potrivit postărilor de pe rețelele sociale și știrilor din mass-media locale.
 
Televiziunea de stat din Myanmar a raportat sâmbătă că Kyaw Moe Tun a fost demis în calitate de ambasador al ONU al țării după ce a denunțat lovitura de stat, a condamnat public junta și a îndemnat lumea să sprijine CRPH într-un discurs la adunarea generală.
 
“Este clar că nu vrem cu toții să ne întoarcem la sistemul în care ne aflam înainte”, a spus el, ridicând trei degete la sfârșitul discursului său, într-un gest popularizat de protestatarii democrației din Myanmar și Thailanda.
 
CRPH a fost format pe 5 februarie de parlamentarii Ligii Naționale pentru Democrație care au reușit să evite arestarea după ce guvernul lui Aung San Suu Kyi a fost destituit de generalul Min Aung Hlaing. Comandantul militar a declarat o stare de urgență de un an și a promis că va relua alegerile pe care NLD le-a câștigat după ce a făcut acuzații de fraude electorale.
 
Sa Sa, trimisul ONU al CRPH numit săptămâna trecută, a declarat pentru FT că CRPH intenționează să își formeze propriul „guvern interimar” în Myanmar în săptămânile următoare și să solicite recunoașterea din partea SUA, Marea Britanie și ONU.
 
Guvernele din Asia de Sud-Est, conduse de Indonezia, încearcă să dezamorseze criza și săptămâna trecută au purtat discuții la Bangkok cu Wunna Maung Lwin, ministrul de externe al juntei. Întâlnirea i-a înfuriat pe susținătorii NLD și pe Aung San Suu Kyi, care este arestată și se confruntă cu acuzații penale.
 
Simpatia populară pentru mișcarea de protest din Myanmar s-a răspândit în rândul activiștilor democrației din alte părți din Asia, printr-o mișcare online denumită „Alianța Ceai Lapte”, care a solicitat duminică proteste în masă la Bangkok și în alte părți ale regiunii.
 
Sâmbătă, Woodside, firma energetică australiană, a devenit cel mai recent investitor străin care a ieșit din Myanmar, spunând că „condamnă încălcările drepturilor omului” și că ar demobiliza echipa sa de foraj de explorare offshore acolo în săptămânile următoare.
 
„Rapoartele de violență împotriva populației din Myanmar care participă la proteste pașnice sunt profund îngrijorătoare”, a spus compania. Woodside a fost criticat dur de grupurile pentru drepturile omului după ce CEO-ul său Peter Coleman a respins inițial lovitura de stat și a transmis că societatea va continua cu un proiect de gaz în țară.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă