9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalKievul nu vrea să permită ucrainenilor dubla cetățenie cu Rusia

Kievul nu vrea să permită ucrainenilor dubla cetățenie cu Rusia

Autoritățile ucrainene vor interzice locuitorilor țării să aibă a doua cetățenie cu Rusia. Acest lucru a fost declarat de ministrul ucrainean de externe, Dmitry Kuleba, în timpul unui briefing.

„În ceea ce privește dubla cetățenie. Sunt un susținător consecvent al acestei idei. Colaborăm cu deputații la schimbări legislative adecvate. Există o singură excepție – aceasta este o țară agresivă, cu care nu se poate pune problema unei duble cetățenii ”, a spus ministrul ucrainean .

El a menționat, de asemenea, că o recentă decizie a Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC) cu privire la această problemă a subliniat „contururile poziției statului, care ar trebui reflectate în legislația viitoare privind participarea persoanelor cu cetățenie dublă sau multiplă viața de stat a Ucrainei”.

„Politica pe care o vom implementa se bazează pe două elemente. Planificăm să permitem dubla cetățenie cu țările Uniunii Europene, și cu țările din lume prietenoase cu noi, care nu reprezintă o amenințare pentru Ucraina. Iar lista acestor țări va fi calibrată. Va depinde de anumite criterii ”, a spus Kuleba, răspunzând la o întrebare a unui jurnalist.

Astfel, un cetățean al Ucrainei care a plecat la reședința permanentă, de exemplu, într-o țară a Uniunii Europene, „în viitor va putea deveni cetățean al acestei țări UE și va rămâne parte a spațiului ucrainean, păstrează un ucrainean pașaport “, a adăugat Kuleba.

La 4 martie, președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskyy a aprobat decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare a țării „cu privire la măsurile urgente de combatere a amenințărilor la adresa securității naționale în sfera cetățeniei”. Acest lucru a fost anunțat de biroul președintelui ucrainean, făcând referire la decretul relevant.

Conform deciziei NSDC , guvernul ar trebui să înceapă un dialog cu privire la încheierea de acorduri bilaterale cu statele interesate, „cu excepția statului agresor”, menit să rezolve problemele legate de dubla cetățenie.

La sfârșitul lunii ianuarie 2021, un grup de deputați Verhovna Rada a înregistrat în parlament un proiect de lege care prevede închisoarea pentru un termen de doi până la cinci ani pentru ascunderea de către un cetățean al Ucrainei că are cetățenia rusă.

Mai devreme, în decembrie 2020, ministrul afacerilor externe al Ucrainei a declarat într-un interviu cu publicația ucraineană TSN că dubla cetățenie cu Federația Rusă este exclusă. De asemenea, el a numit acest subiect „tabu”, care ar trebui specificat în lege „clar în majuscule”.

În plus, actuala declarație a președintelui ucrainean spune că „pentru locuitorii teritoriilor ocupate temporar”, la care Ucraina ocupă Donetsk, regiunile Lugansk și Crimeea, procedura pentru obținerea cetățeniei duale sau multiple ”va fi pusă în aplicare numai după restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei. “

Cele mai citite

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...
Ultima oră
Pe aceeași temă