21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalLIVE VIDEO Vulcanul Kilauea a erupt din nou în Hawaii, o persoană...

LIVE VIDEO Vulcanul Kilauea a erupt din nou în Hawaii, o persoană a fost rănită grav

”Proprietarul unei locuinţe din Noni Farms Road care stătea pe un balcon aflat la etajul al treilea a fost împroşcat cu lavă”, a declarat Janet Snyder, purtătoare de cuvânt a Biroului Primarului din comitatul Hawaii.

”L-a lovit în tibie şi a distrus totul de acolo în jos”, a explicat ea adăugând că proiectilele de lavă pot avea ”greutatea unui frigider şi chiar şi fragmentele mai mici pot ucide”.

Deocamdată nu se cunosc mai multe detalii despre acest caz.

După ce a distrus alte patru locuinţe, roca topită care se prelinge din două fisuri vulcanice s-a unit şi a format un şuvoi ce ameninţă să blocheze importante rute de evacuare precum Autostrada 137, conform Agenţiei de apărare civilă din Hawaii.

Autorităţile fac eforturi pentru deblocarea unei căi de acces devenită impracticabilă în 2014 din cauza lavei pentru a oferi astfel o rută de evacuare alternativă în cazul în care accesul pe Autostrada 137 sau pe Autostrada 130 ar fi restricţionat, potrivit declaraţiilor făcute reporterilor de Jessica Ferracane de la Serviciul Parcurilor Naţionale. Angajaţii acestei instituţii acţionează cu buldozere pentru a îndepărta lava întărită de pe Autostrada 11.

Garda Naţională din Hawaii a dispus evacuarea obligatorie în cazul în care lava ameninţă să blocheze mai multe căi de acces.

Geologii avertizează de câteva săptămâni că magma mai caldă şi mai proaspătă de pe vârful Kilauea va curge în subteran şi va ieşi la circa 40 de kilometri spre est, în districtul inferior Puna, loc în care magma a distrus 44 de locuinţe şi alte clădiri.

”Magma din vârf a sosit”, a declarat într-o conferinţă de presă Wendy Stovall, om de ştiinţă în cadrul Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite.

”Sunt mult mai multe lucruri care vor ieşi din pământ şi vor conduce către formarea de şuvoaie care se vor deplasa pe distanţe mult mai mari”, a avertizat ea.

Sâmbătă, fântânile de lavă de un portocaliu intens au împroşcat stropi încinşi la o înălţime de cel puţin şase metri.

Carolyn Pearcheta, geolog operaţional la Autoritatea Vulcanologică din Hawaii, a declarat reporterilor că în viitorul apropiat ar putea fi observate alte şuvoaie de magmă, mai fierbinte şi mai vâscoasă, care ar putea arunca lavă până la 180 de metri înălţime, aşa cum s-a întâmplat în cazul unei erupţii din 1955.

“Am asistat la eliberarea sistemului”, a spus ea adăugând că specialiştii numesc această fază ”curăţarea gâtului” vulcanului.

O nouă erupţie a avut loc aproape de miezul nopţii în zona vârfului Kilauea. În urma acesteia, un nor de cenuşă vulcanică s-a ridicat până la 3.000 de metri în atmosferă, potrivit Observatorului Vulcanologic din Hawaii. O altă explozie s-a produs în jurul orei locale 4.00, conform unui reporter Reuters.

Oamenii de ştiinţă se aşteaptă la producerea unei serii de erupţii ale vulcanului Kilauea, unul dintre cei mai activi din lume, care ar putea răspândi cenuşă şi fum deasupra întregii Insule Mari, cea mai sudică insulă din Arhipelagul Hawaii. Acest lucru ar putea reprezenta un pericol şi pentru aeronavele care survolează zona, la circa 9.144 de metri înălţime.

Până în prezent, de la începutul noii etape de erupţii, la 3 mai, nu fuseseră înregistrate cazuri de răniri sau decese asociate acestora.

Aproximativ 2.000 de persoane din Leilani Estates şi Laipuna Gardens au primit ordin de evacuare după deschiderea a cel puţin 22 de fisuri vulcanice. Câteva mii de locuitori au plecat în mod voluntar din cauza nivelurilor periculoase de dioxid de sulf răspândit în atmosferă prin aceste fisuri, precizează Reuters.

O altă erupţie explozivă a zguduit joi vulcanul Kilauea din Hawaii trimiţând o coloană de cenuşă la peste 9.000 de metri în atmosferă, potrivit autorităţilor.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă