12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalKim după Kim, la Phenian. Coreea de Nord, o afacere de familie

Kim după Kim, la Phenian. Coreea de Nord, o afacere de familie

Cu toate acestea, până în prezent, fiecare dintre liderii supremi care i-au urmat lui Kim Ir-sen la conducerea Coreei de Nord au sfidat așteptările, exercitându-și prerogativele cu mână de fier, potențiala preluarea a conducerii de stat de către Kim Yo-jong, sora dictatorului Kim Jong-un, anunțând o menținere a regiștrilor de putere consacrați.

Discuțiile despre succesiune la conducerea Coreei de nord s-au amplificat în aceste zile, după ce un tren special, aparținând liderului Coreei de Nord, Kim Jong-un, a fost observat într-o stațiune turistică, pe fondul unor rapoarte contradictorii legate de starea de sănătate și locul în care s-ar putea afla în prezent liderul nord coreean, ieșit din atenția publică de mai bine de două săptămâni.

Conform raportului de sâmbătă al proiectului de monitorizare ”38 North”, trenul a fost parcat într-un terminal exlusiv din Wonsan între 21 aprilie și 23 aprilie, stația în cauză fiind rezervată familiei dictatorului nord coreean. Chiar dacă prezența trenului nu dovedește și faptul că liderul Coreei de Nord se află în prezent în Wonsan și nu indică nimic concret legat de sănătatea sa, faptul în sine este de natură a realimenta speculațiile și calculele privind viitorul statului comunist.

Kim Jong-Un, stare ”vegetativă” sau deces ținut la secret?

Starea sa de sănătate a lui Kim Jong-un pare să se fi deteriorat în ultimele luni din cauza fumatului excesiv și a suprasolicitării, apreciază analiștii, confrom cărora, din pricina unor probleme cardio vasculare, Kim ar fi intrat în spital după ce a prezidat ședința din 11 aprilie a Biroului Politic al Partidului Muncitorilor, lipsind de la evenimente pe care nu le-ar fi ratat sub nicio formă, cum ar fi lansările mai multor rachete cu rază scurtă de acțiune, săptămâna trecută, despre care oficialii din Seul au spus că fac parte din suita de evenimente ddedicate sărbătoririi nașterii lui Kim Il-sung, tatăl președintelui.

China a trimis vineri o echipă ce include experți medicali în Coreea de Nord, pentru a-l consulta și consilia pe Kim Jong-un, pe fondul unor rapoarte neconfirmate despre starea de sănătate a a acestuia, delegația fiind condusă de un membru al departamentului pentru legături internaționale al Partidului Comunist Chinez. Oficialii chinezi nu au răspuns în niciun fel solicitărilor internaționale de relații suplimentare, alimentând și mai mult zvonurile referitoare la starea gravă de sănătate a lui Kim, apărute după ce Daily NK, un site web din Seul care monitorizează situația din Coreea de Nord, a citat o sursă anonimă conform căreia Kim ar fi fost supus unei intervenții medicale cardiovasculare dificile în Hyangsan, la nord de capitala Pyongyang, în data de 12 aprilie.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a încercat joi să pondereze speculațiile privind moartea sau starea gravă de sănătate a lui Kim Jong Un, refuzând, însă, și să menționeze dacă punctul său de vedere este fundamentat pe discuții purtate cu oficialii din Coreea de Nord. De asemnea, secretarul de stat al SUA Mike Pompeo, întrebat despre starea de sănătate a lui Kim pe Fox News, a răspuns în nota asumată de președintele american: „Nu am nimic de comunicat, dar poporul american ar trebui să știe că urmărim foarte atent situația.“

Coreea de Nord, moștenire de familie: Kim Jong pleacă, Kim jong vine

Kim Yo-jong este cotată de analiști cu prima șansă de a prelua conducerea Coreei de Nord, în ipoteza decesului dictatorului Kim Jong-un. Sora mai mică a lui Kim a fost cea mai vizibilă prezență în preajma liderului nord coreean în ultimii doi ani, în timp ce a ocupat formal funcția de director adjunct al puternicului Comitet Central al Partidului Muncitorilor de la guvernare, fiind în același timp, în realitate, șeful staffului oficial al fratelui său.

Kim Yo-jong este în prezent creierul din spatele imaginii publice atent construite de Kim Jong-un, în țară și în strainatate, în plan personal călcând extrem de atent pe urmele predecesorilor săi. Astfel, luna trecută, Kim Yo-jong a făcut prima sa declarație publică, ironizând reacțiile Sudului, după ce Seulul a protestat împotriva unui exercițiu militar executat către Nord. De asemenea, în martie, ea l-a lăudat public pe Donald Trump, după ce acesta i-a trimis lui Kim Jong-un o scrisoare în care își manifesta speranța de menține relații bilaterale bune, oferindu-și în același timp ajutorul pentru a face față pandemiei coronavirusului.

Publicarea declarațiilor politice în numele lui Kim Yo-jong subliniază rolul său central în regim, potrivit lui Youngshik Bong, un membru al colectivului de cercetare al Institutului pentru Studii Nord Coreene al Universității Yonsei din Seul. „Este relevant faptul că Kim Jong-un i-a permis să scrie și să anunțe o declarație înfiorătoare despre Coreea de Sud pe un ton atât de personal”, a spus Bong. “Este clar gata să permită surorii sale să devină alter ego-ul său.”

Kim Yo-jong a fost reîncadrată în puternicul Birou Politic al partidului, potrivit Agenției Centrale de Știri din Coreea de Nord, la mai puțin peste un an după ce a fost eliminată din funcție și i s-a spus să păstreze un profil redus, în urma eșecului summitului de denuclearizare de la Hanoi.

Pe plan internațional, Yo-jong a fost o prezență vizibilă pe tot parcursul procesului diplomatic dintre Washington și Seul. Acasă, a îndeplinit rolul de propagandist-șef, cultivând imaginea lui Kim Jong-un în calitate de șef al dinastiei care a condus Coreea de Nord timp de trei generații. Potrivit lui Leonid Petrov, un specialist în Coreea de Nord și lector principal la Colegiul Internațional de Management din Sydney, ” Yo-jong are acces direct și influență puternică asupra lui Kim Jong-un, nu este asociată cu epurările sale sau cu puseurile militară, dar știe totul despre ele. Este o figură politică de încredere care îl ajută pe Kim să-și păstreze o imagine publică pozitivă când are de-a face cu străini sau sud-coreeni.”

Yo-jong, care se crede că este cu patru ani mai tânără decât fratele ei, a fost văzută rar în public până în 2010, când a fost fotografiată participând la primul său eveniment oficial. Până în anul următor, ea a fost o prezență regulată în anturajul tatălui său Kim Jong-il și a fost văzută jelită după moartea sa la sfârșitul anului 2011. Dar călătoria ei către inima regimului nord-coreean a început, probabil, la sfârșitul anilor 90, când a urmat școala primară la Berna, Elveția, în același timp cu Kim Jong-un, cu care locuia în aceeași casă. Cei doi frați au suportat, practic, exilul educațional împreună, știind amândoi că aveau întreg viitorul numai pentru ei.

Despre viața privată a lui Kim Yo-jong în perioada cuprinsă între absolvirea ei, cu o diplomă de informatică, de la Universitatea Kim Il-sung din Pyongyang, și 2007, când a început să joace un rol de prim rang în partidul de guvernământ, se știu foarte puține lucruri. Se spune că a fost implicată în stabilirea succesiunii fratelui său ca lider suprem după ce Kim Jong-il a suferit două atacuri cardiace, în 2008, dar nu a fost menționată de mass-media de stat nord-coreeană până în martie 2014, când l-a însoțit pe fratele ei în timpul alegerilor.

În ciuda tuturor variantelor vehiculate la succesiune, analiștii internaționali sunt de părere că regimul din Coreea de Nord va rămâne o afacere de familie, Kim Jong-Un demonstrând până în prezent că singurul om în care are încredere absolută este sora sa, cea care, fără a-și neglija rolul cel mai important, acela de confident al fratelui său, și-a confirmat abilitățile în modernizarea mărcii regimului, creionând și definind continuu și propaganda de stat.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Sexy-fotbalista Madelene Wright, cu biciul în mână în fața fanilor

Sexy-fotbalista Madelene Wright le-a crescut pulsul admiratorilor de pe Instagram cu cea mai recentă postare, în care și-a promovat pagina de OnlyFans cu ajutorul...

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...
Ultima oră
Pe aceeași temă