13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalKremlinul acuză NATO că se află în spatele expulzării masive a spionilor...

Kremlinul acuză NATO că se află în spatele expulzării masive a spionilor ruși

„Știm prea bine cine se află în spatele disciplinei cu bățul practicată de Uniunea Europeană: NATO”, a subliniat Zaharova.

De două săptămâni, Rusia anunță „un atac iminent” al SUA și aliaților săi asupra regimului de la Damasc, ceea ce ar încălca grav interesele Moscovei, dar și pe cele ale Iranului, susținătoare ale regimului Assad, în schimbul obținerii monopolului supra resurselor de petrol și gaze ale Siriei.

    Israelul își asumă un rol de „mediator“

Kremlinul anunța comasarea forțelor americane în țări vecine cu Siria, deplasarea unor portavioane, în vederea unui atac decisiv, care să schimbe total geostrategia aplicată până acum.

În acest context, Israelul și-a anunțat rolul de mediator, menținând un canal deschis cu generalii ruși din Siria. Guvernul israelian a anunțat că nu va expulza niciun spion rus, deoarece rapoartele serviciilor secrete către premierul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării, Avigdor Lieberman, arată că agentul chimic incriminat în „cazul Skripal”, Noviciok, este de proveniență sovietică, însă peste 20 de țări au la ora actuală stocuri din această gamă neurotoxică.

Mai mult decât atât, Israelul l-ar fi sfătuit pe Donald Trump să fie prevăzător în privința incriminării Rusiei în „cazul Skripal”, dar Casa Albă a fost foarte vagă în răspuns, preferând să se alăture acțiunii internaționale, care „arată și calea pe care vor merge SUA și Europa în privința acordului nuclear cu Iranul”, se arată într-o analiză a experților israelieni.

La nivel regional, SUA, Arabia Saudită și Republica Arabă Unită țin ședințe informale în vederea găsirii celor mai bune soluții de a stopa „influența malignă” a Iranului, fapt recunoscut de Casa Albă. La ședințele regulate participă reprezentanți guvernamentali, ai apărării, ai Trezoreriei și ai serviciilor secrete din cele trei țări.

    Se așteaptă ordinul de atac al lui Trump

În Siria, forțele americane și cele rusești continuă să se ciocnească. La sfârșitul săptămânii trecute, americanii au bombardat din nou forțele pro-Assad, incluzându-i și pe „mercenarii” ruși ai firmei Wagner, înființată de un apropiat al lui Putin.

Motivul a fost același ca prima oară, la 7 februarie, când milițiile pro-Assad au încercat să treacă Eufratul pe partea unde sunt aliații SUA.

Comandamentul american a avertizat comandamentul rus că „militarii privați ruși au rămas în regiune și continuă, împreună cu trupele pro-Assad, să forțeze pozițiile coaliției condusă de SUA”.

Moscova nu a răspuns acestei informări, cum nici Washington-ul nu a răspuns la anunțurile repetate ale Rusiei că SUA pregătesc un atac asupra Damascului, trimițând o flotă de război în Marea Roșie și în Mediterana.

Șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, a avertizat că Rusia va răspunde atacului asupra Siriei, dacă trupele sale sunt amenințate, fără să pomenească de „mercenarii” firmei Wagner. Totodată, Kremlinul a anunțat că militari ruși au fost deplasați în instituțiile-cheie de la Damasc.

Generalul Serghei Rudskoi, șeful operațiilor din cadrul Statului Major, a estimat că peste 7.500 de militari americani, un portavion, cel puțin un crucișător, distrugătoare și peste 60 de avioane de luptă sunt gata de atac la comanda lui Trump.

„400 de rachete Tomahawk se pot abate în orice clipă asupra unor ținte din Orientul Mijlociu“, avertiza Rudskoi.“

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă