20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalKremlinul susține că nu știe ce este Novicioc și la ce folosește

Kremlinul susține că nu știe ce este Novicioc și la ce folosește

“Nu avem informaţii despre substanţa folosită în realitate, despre modul în care a fost ea utilizată”, a declarat în timpul unei conferinţe de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. “Suntem foarte îngrijoraţi” de “utilizarea repetată a unor asemenea substanţe în Europa”, a spus el.

Doi britanici, un bărbat şi o femeie, au fost spitalizaţi sâmbătă la Amesbury (sud-vestul Marii Britanii), un mic oraş situat la circa 12 kilometri de Salisbury.

După ce au evocat iniţial un incident legat de droguri, autorităţile britanice au anunţat miercuri seara că cei doi membri ai cuplului au fost expuşi agentului neurotoxic Noviciok.

După ce secretarul de stat pentru securitate al Marii Britanii, Ben Wallace le-a cerut ruşilor “să spună ce au făcut (…), să furnizeze informaţiile necesare pentru ca oamenii să fie în siguranţă”, Peskov i-a reproşat Londrei să nu manifestă “niciun interes” pentru a coopera după cazul din Salisbury.

“Rusia i-a propus de la început Marii Britanii o anchetă (desfăşurată) în comun şi această propunere a rămas fără niciun răspuns”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Moscova “dezminte categoric şi continuă să dezmintă categoric că ar fi implicată în vreun fel în ceea ce s-a întâmplat” la Salisbury, unde fostul agent rus Serghei Skripal şi fiica lui Iulia au fost otrăviţi în martie, a declarat Peskov. “Partea britanică nu a pezentat nicio dovadă convingătoare cu privire la acuzaţiile care implică Rusia”, a adăugat el.

În martie, otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale a provocat o profundă criză diplomatică între Moscova şi Londra, aceasta din urmă acuzând Rusia că a utilizat pe teritoriul britanic un agent neurotoxic de concepţie sovietică denumit Noviciok.

Această criză a determinat cel mai important din istorie val de expulzări reciproce de diplomaţi între Rusia şi Occident.

Ce este Noviciok

Cele mai multe informații legate de această neurotoxină provin de la doi oameni de știință ruși, și care au fost făcute publice după prăbușirea Uniunii Sovietice, în 1991. Noviciok a fost dezvoltată de armata sovietică între anii 70 și 80, într-un laboratări de cercetări chimice.

Vil Mirzayanov, un chimist rus care a lucrat la dezvoltarea aceastei substanțe, a declarat pentru Reuters că numai Rusia ar fi putut pune la cale atacul împotriva lui Skripal.

Chimistul a mai spus că Rusia menține un control strict asupra rezervei de Noviciok iar producerea substanței ar fi prea complicată pentru un laborator privat pentru a transforma otrava în armă.

Un alt cercetător din epoca Războiului Rece, profesorul Leonid Rink, a declarat pentru RIA Novosti că atacul nu arată ca unul venit de la Moscova pentru că Skripal este încă în viață.

Programul armelor chimice din era sovietică a intrat în degringoladă odată cu terminarea Războiului Rece și este osibil ca unele substanțe toxice cât și documentații să fi ajuns pe mâinile unor criminali.

Părintele” neurotoxinei Novicioc, izbit de o mașină în apropierea locuinței

Bărbatul în vârstă de 71 de ani, considerat unul dintre „părinții” neurotoxinei Novicioc, a fost lovit în plin de o mașină, pe trecerea de pietoni, în orașul său natal, Anapa, situat la malul Mării Negre.

Uglev a fost dus de urgență la spital și se află în stare stabilă, după ce a suferit mai multe contuzii la nivelul capului, precum și răni la nivelul memvrelor. El a declarat pentru The Bell că a observat că mașina nu a încetinit și a grăbit pasul pentru a traversa mai repede, dar cu toate acestea a fost lovit de autoturism înainte să apuce să ajungă pe trotuar.

Vladimir Uglev afirma că este sigur că Rusia se află în spatele atacului asupra fostului spion rus cu neurotoxina creată chiar de el. De asemenea, Uglev a vorbit foarte deschis despre cazul otrăvirii lui Skripal și a fiicei sale, afirmând că nu există antidot pentru contracararea efectelor devastatoare pe care le poate avea Novichokul.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...
Ultima oră
Pe aceeași temă