Kurzii critică planul SUA de retragere a trupelor din Siria

Kurzii critică planul SUA de retragere a trupelor din Siria

Kurzii sirieni, care au jucat un rol cheie în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, şi-au reluat vineri criticile faţă de intenţia SUA de a-şi retrage armata din Siria măcinată de război, relatează DPA.

Rl online 0 comentarii

În decembrie, preşedintele american Donald Trump i-a luat prin surprindere pe aliaţi şi pe unii dintre membrii administraţiei sale anunţând retragerea celor circa 2.000 de militari americani din Siria, spunând că misiunea de a învinge Statul Islamic a fost încheiată.

Atunci, Forţele Democrate Siriene (SDF), miliţii conduse de kurzi şi aliate cu SUA, au atras atenţia că planul lui Trump de retragere a trupelor va duce la o renaştere a Statului Islamic.

"Considerăm că decizia de retragere din Siria nu va ajuta la rezolvarea crizei siriene. Va complica lucrurile", a declarat vineri pentru DPA Souhaneek Deebo, un membru al consiliului SDF.

El a adăugat că strategia SUA de a învinge Statul Islamic şi de a pune capăt prezenţei iraniene în Siria "nu a fost pe deplin realizată".

Afirmaţiile lui Souhaneek Deebo vin după ce Wall Street Journal a relatat că armata SUA se pregăteşte să îşi retragă toate forţele din Siria până la sfârşitul lunii aprilie.

La începutul acestei săptămâni, Trump şi-a exprimat convingerea că până săptămâna viitoare va putea să declare înfrângerea 'califatului fizic' al Statului Islamic.

Trump a ordonat armatei să se retragă din Siria, deşi nu există un calendar exact, iar îngrijorările sunt tot mai mari în legătură cu efectele absenţei SUA.

Lupta împotriva Statului Islamic în Siria continuă şi în prezent, iar forţe locale sprijinite de SUA, formate în mare parte din luptători kurzi şi arabi, avansează în ultimul bastion controlat de jihadişti în estul extrem al ţării.

Comentarii

loading...