11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalLavrov acuză SUA că încearcă să rupă Siria în bucăţi

Lavrov acuză SUA că încearcă să rupă Siria în bucăţi

Declaraţii cu privire la susţinerea integrităţii teritoriale a Siriei ”sunt simple cuvinte care par să acopere planuri de reformatare a Orientului Mijlociu şi planuri de împărţire a Siriei în părţi”, a acuzat Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse s-a întâlnit cu omologii săi iranian Mohammad Javad Zarif şi turc Mevlut Cavusoglu. Cele trei ţări sunt organizatoarele procesului de la Astana care vizează să pună capăt violenţelor în Siria.

Moscova, Teheranul şi Ankara au convenit sâmbătă să-şi intensifice eforturile în furnizarea unor ajutoare umanitare în Siria.

”Ne vom asigura ca aceste ajutoare să fie furnizate în cel mai eficient mod. Vom coopera cu Guvernul, opoziţia şi, desigur, cu omologii noştri de la ONU, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Semiluna Roşie siriană şi alte organizaţii internaţionale”, a declarat Lavrov.

Organizaţii umanitare internaţionale au acuzat în mai multe rânduri Damascul, susţinut de Moscova şi Teheran, de împiedicarea trimierii unor ajutoare în zone rebele asediate.

Lavrov a reiterat acuzaţii potrivit cărora un presupus atac chimic, la începutul lunii, a fost un ”pretext artificial” în vederea unor atacuri cu rachete ale Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei.

Cei trei miniştri condamnă într-o declaraţie comună orice atacuri chimice şi apreciază că informaţii despre utilizarea acestui tip de armament este necesar să fie ”anchetate prompt şi profesional” de către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Încercări ale unei echipe OIAC de a ancheta presupusul atac chimic la Duma au fost amânate în mai multe rânduri.

Cavusoglu a criticat Statele Unite din cauză că susţin principalai miliţie siriane kurdă, care a jucat un rol-cheie în înfrângerea militară a grupării Statul Islamic (SI) şi care deţine în prezent controlul asupra unei mari părţi a nordului şi estului Siriei.

Ankara îi acuză pe luptătorii sirieni kurzi de legături cu insurgenţi turci kurzi din sud-estul Turciei.

”În prezent, Statele Unite susţin organizaţii teroriste, iar acest lucru trebuie să înceteze”, a denunţat Cavusoglu.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă