19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalLegături „primejdioase” între Trump şi miliardarul rus Dmitri Ribolovlev

Legături „primejdioase” între Trump şi miliardarul rus Dmitri Ribolovlev

„Le Journal du dimanche” dezvăluie că procurorul special Robert Mueller, FBI şi Senatul american s-au concentrat pe relaţia dintre Dmitri Ribolovlev şi Donald Trump, pentru că numele oligarhului apropiat de Kremlin revine adesea în anchetele lor.

Semnele de întrebare privesc adevărata natură a relaţiei şi dacă actualul patron al clubului de fotbal AS Monaco face parte dintre intermediarii care ar fi permis un posibil acord secret între actualul preşedinte american şi Moscova.

Totuşi, Ribolovlev nu face parte dintre cei 13 cetăţeni ruşi inculpaţi vineri de justiţia americană pentru „complot”. Actul de acuzare precizează că Evgheni Prigozin, un oligarh rus aliat al preşedintelui Putin, a finanţat acest grup care „avea ca obiectiv strategic semănarea discordiei în sistemul politic american” şi care, de la jumătatea anului 2016, a susţinut campania lui Trump şi a denigrat-o pe contracandidata sa, Hillary Clinton. Desigur, Moscova a reacţionat imediat,  catalogând acuzaţia drept absurdă.

    Ribolovlev l-a salvat de la faliment

Numele lui Ribolovlev revine cu insistenţă în mai multe episoade tulburi implicându-i pe Trump şi oameni din anturajul său. Cercetările se referă la o operaţiune datând din 2008 care a fost decisivă pentru Trump – revânzarea vilei sale din Palm Beach (Florida) lui Ribolovlev, la preţul de 95 milioane dolari. Tranzacţia i-a permis lui Trump să scape de faliment, încasând o plus-valoare de 54 milioane dolari în plină criză, când piaţa imobiliară se prăbuşea.

Nu-i de mirare că această tranzacţie a fost atunci calificată de anturajul lui Trump drept „lovitura secolului”. Senatorul democrat Ron Wyden, membru al Comisiei pentru Finanţe, a cerut secretarului Trezoreriei să comunice dosarele aceastei vânzări. „Este imperativ pentru Congres să ia urma banilor şi să facă o anchetă minuţioasă asupra unei eventuale spălări de bani în această operaţiune”.

La două luni după tranzacţie, Donald Trump a deschis o societate în Cipru, „paradis fiscal preferat de oligarhii ruşi”. Bossul din Monaco, atunci în divorţ, şi-a dus esenţialul bunurilor în Cipru şi doi ani mai târziu a preluat 10% din capitalul primei bănci locale, Bank of Cyprus. Bancă în care principalul acţionar va deveni, din 2014, Wilbur Ross, actualul ministru al Comerţului din echipa Trump.

Potrivit media americană, în timpul scurs între 2008 până în 2016, anturajul lui Trump a ţesut legături strânse cu oligarhia rusă (printre care şi Ribolovlev). Aceste relații au dat loc la polemici deranjante privind „clanul” preşedintelui Trump.

    Rusul, „prezent” în campania lui Trump

Anchetatorii americani evocă şi alte posibile întâlniri între oligarhul rus şi miliardarul american în timpul campaniei prezidenţiale din 2016. Astfel, avioanele private ale celor doi au staţionat în acelaşi loc pe aeroportul din Charlotte, în Carolina de Nord, la 3 noiembrie 2016 (cinci zile înainte de alegeri). Iar planurile de zbor pentru Ribolovlev, obţinute de anchetatori, arată o serie de opriri la Burbank, Las Vegas și Miami, la aceleaşi date când aveau loc mitingurile electorale ale lui Donald Trump. Deşi cei doi nu s-au întâlnit oficial, nu este esxclusă o întâlnire cu un apropiat al miliardarului imobiliarelor.

Oligarhul rus, proprietarului clubului AS Monaco, a respins acuzaţiile de spălare de bani şi a negat că ar fi avut o legătură directă cu afacerile lui Trump.  Ribolovlev, care a făcut mare parte a averii sale de 6,8 miliarde dolari când avea gigantul rus de îngrăşăminte, este cunoscut pentru sumele exorbitante alocate în imobiliare. A cumpărat insula grecească Skorpion, celebră ca fiind casa lui Aristotel Onassi şi Jackie Kenneda-Onassis, pentru 120 milioane dolari pentru a dezvolta o staţiune balneară de lux.

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă