Libia: Guvernul de la Tripoli, decis să preia controlul întregii ţări

Libia: Guvernul de la Tripoli, decis să preia controlul întregii ţări

Şeful guvernului de uniune naţională (GNA, cu baza la Tripoli), recunoscut de ONU, Fayez al-Sarraj, a declarat joi, în cursul unei vizite la Ankara, că este 'hotărât' să preia controlul în totalitate în Libia, după o serie de succese împotriva forţelor mareşalului Khalifa Haftar

Florin Budescu 0 comentarii

'Lupta noastră continuă şi suntem hotărâţi să învingem inamicul, să impunem controlul statului asupra întregii patrii şi să-i anihilăm pe toţi cei care pun în pericol construirea unui stat civil, democratic şi modern'', a declarat Sarraj, la încheierea unei întrevederi cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, principalul său susţinător.

Şi în timp ce ONU a anunţat reluarea discuţiilor cu beligeranţii libieni, Sarraj a anunţat că refuză să stea ''la masa negocierilor cu criminalul de război (Haftar), deoarece acesta nu a fost niciodată un partener în procesul politic''. Aceste discuţii au fost suspendate mai mult de trei luni.

La rândul său, preşedintele Erdogan a atacat fără a numi ţările care îl sprijină pe mareşalul Haftar, şi anume Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Rusia şi Franţa.

"Istoria îi va judeca pe cei care, sprijinindu-l pe pucistul Haftar, au aruncat Libia într-o baie de sânge şi lacrimi", a spus preşedintele turc.

Întâlnirea dintre Erdogan şi Sarraj survine la scurt timp după ce GNA a anunţat că a preluat în totalitate controlul la Tripoli şi în suburbiile sale, un revers major pentru forţele lui Haftar.

Forţele mareşalului Haftar, care controlează estul Libiei, aflate într-o poziţie de forţă în urmă cu câteva luni, au suferit o înfrângere grea în ultimele săptămâni, pe măsură ce sprijinul militar al Ankarei pentru GNA a crescut.

Turcia a trimis consilieri militari şi drone în Libia, pentru a sprijini guvernul de la Tripoli.

Ankara şi GNA şi-au consolidat cooperarea de la semnarea, în noiembrie, a unui acord de cooperare militară susţinut de un controversat pact de cooperare maritimă care lărgeşte în special graniţele maritime ale Turciei.

Pe baza acestui acord, Turcia a înmulţit în ultimele luni exploatările în zonele bogate în hidrocarburi din estul Mediteranei, provocând indignarea ţărilor vecine. Cu riscul creşterii tensiunilor, Erdogan a declarat că Tripoli şi Ankara ''au ca scop să consolideze cooperarea, inclusiv în probleme de exploatare şi foraj''.

Libia se află în haos de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi, în 2011, şi în ultimul an conflictul a cunoscut o implicare tot mai mare a puterilor străine. Din aprilie 2019, sute de persoane, inclusiv numeroşi civili, au murit în cursul confruntărilor şi aproximativ 200.000 s-au refugiat.

Libia este divizată între două facţiuni rivale care sunt susţinute de diverse puteri regionale. Conflictul opune forţele guvernului de uniune naţională (GNA, cu baza la Tripoli), recunoscut de ONU şi condus de Fayez al-Sarraj, şi organizaţia Armata naţională libiană (LNA), condusă de mareşalul Khalifa Haftar, care controlează estul ţării şi a lansat la 4 aprilie 2019 un asediu de amploare asupra oraşului Tripoli

Comentarii

loading...