21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInternaționalLideri mondiali care au contractat coronavirus

Lideri mondiali care au contractat coronavirus

Președintele american, Donald Trump, este ultimul dintr-un șir de lideri mondiali care a fost diagnosticat cu virusul împreună cu prima doamnă Melania Trump.

Diagnosticul său cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie a aruncat o incertitudine suplimentară în ultimele săptămâni ale unei campanii care se desfășoară deja pe fondul unei pandemii, a unei crize economice, a unor proteste pentru nedreptate rasială și a unei disputate confirmări la Curtea Supremă.

Peste 1 milion de oameni au murit după ce au contractat coronavirus la nivel mondial și mai mult de 34 de milioane au fost infectați. Figurile de frunte din politica globală au fost printre ele. Iată câteva dintre cele mai importante cazuri:

Boris Johnson

PRIM MINISTRUL BRITANIEI

 

Primul ministru britanic Boris Johnson a testat pozitiv pentru coronavirus în luna martie.

Primul ministru a fost internat ulterior la spital și a fost mutat la terapie intensivă, pe măsură ce starea sa s-a agravat. Cu toate acestea, nu a fost pus pe un ventilator.

La începutul crizei, guvernul lui Johnson s-a confruntat cu critici pentru minimizarea riscurilor virusului și adoptarea unei strategii de „imunitate a turmei”, mai degrabă decât pentru impunerea rapidă a restricțiilor, așa cum au făcut multe alte țări europene.

Johnson a revenit la locul de muncă la sfârșitul lunii aprilie, la două săptămâni după ce a fost externat din spital.

Printre alte figuri britanice proeminente diagnosticate cu virusul se numără prințul Charles, moștenitorul tronului și secretarul pentru sănătate Matt Hancock.

 

Michel Barnier

EU CHIEF BREXIT NEGOTIATOR

 

Michel Barnier, principalul negociator al UE pentru Brexit, a testat pozitiv pentru coronavirus tot în martie, devenind primul responsabil politic din Bruxelles care a fost confirmat că a avut Covid-19.

La acea vreme, Barnier a spus că „se descurcă bine și că este în bune dispoziții” după ce a testat pozitiv la virus. „Urmez toate instrucțiunile necesare, la fel ca și echipa mea”, a spus el, adăugând că este „strict închis acasă”.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a fost testată ca măsură de precauție, deoarece aceasta l-a întâlnit pe Barnier cu câteva zile înainte ca acesta să aibe rezultatul pozitiv.

Până în aprilie, Barnier a scris într-un tweet că s-a întors la biroul său pregătindu-se pentru negocierile ulterioare privind Brexit cu omologul său din Marea Britanie.

Mikhail Mishustin

PRIM MINISTRUL RUSIEI

 

Prim-ministrul rus Mikhail Mishustin a contractat virusul la sfârșitul lunii aprilie, forțându-l să renunțe și să predea puterea adjunctului său, chiar în timpul vârfului infecțiilor cu coronavirus din Rusia.

Mishustin, în vârstă de 54 de ani, fusese numit doar cu patru luni în urmă și supraveghea modul în care Moscova a tratat pandemia în momentul testului său pozitiv.

Boala sa – alături de o mână de alți membri ai cabinetului și purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin – a apărut pe măsură ce cazurile de virus ale Rusiei au crescut la cel mai rapid ritm după SUA, subminând asigurările Kremlinului că situația era sub control.

 

 

Jair Bolsonaro

PRESEDINTELE BRASILIEI

 

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a contractat coronavirus în iulie, după luni de zile în care și-a încălcat sfatul propriului ministru al sănătății privind distanțarea socială și măștile.

Pe măsură ce Covid-19 s-a răspândit rapid în Brazilia între aprilie și iunie, liderul de dreapta a participat la demonstrații de campanie, în care susținătorii săi s-au adunat împotriva măsurilor economice impuse de guvernatorii statului.

El a susținut că virusul a fost „ca ploaia, că te va lovi” inevitabil. În vârstă de 65 de ani a fost diagnosticat după raportarea simptomelor tipice, inclusiv febră.

El a profitat de această ocazie pentru a aproba utilizarea hidroxiclorochinei. Cu toate acestea, simptomele sale nu s-au deteriorat niciodată și după două săptămâni a fost declarat liber de virus.

 

Pranab Mukherjee

 

FOSTUL PREȘEDINTE AL INDIEI

 

Fostul președinte al Indiei, Pranab Mukherjee, a murit pe 31 august, la vârsta de 84 de ani, la trei săptămâni după ce a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

Un membru al Congresului, care a fost anterior ministru de finanțe și ministru de interne, Mukherjee a fost internat la un spital al armatei indiene pe 10 august, după ce a căzut în reședința sa oficială.

În spital, fostul președinte a dat rezultate pozitive pentru coronavirus, înainte de intervenția chirurgicală pentru a-i scoate un cheag de sânge din creier și a transmis pe Twitter confirmarea infecției sale, deși nu era clar cum l-a contractat.

Cu toate acestea, nu și-a revenit niciodată din operație și și-a petrecut ultimele săptămâni pe un ventilator în comă. Mass-media indiană a minimizat legătura morții sale cu coronavirus, descriindu-l în schimb ca rezultatul unei infecții pulmonare sau a unei boli lungi.

 

Bruno Le Maire

MINISTRUL DE FINANȚE francez

 

Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, s-a îmbolnăvit de Covid-19 la mijlocul lunii septembrie și a avertizat de atunci că „virusul este altceva decât inofensiv”.

Franța se află în mijlocul unei reapariții a Covid-19, cazurile cresc rapid și capacitatea spitalelor este sub presiune, iar Le Maire și-a folosit experiența pentru a încerca să impresioneze populația despre pericolul de infectare.

De la recuperare, ministrul a spus că este un virus „care vă atacă plămânii, vă dă o senzație de sufocare care este foarte dureroasă, uneori chiar înfricoșătoare”.

„Am 50 de ani, sunt într-o formă fizică bună. . . și chiar și așa a fost violent. ” El a spus că obișnuia să poată alerga între 25 km și 30 km pe săptămână, dar de când a contractat virusul nu mai era capabil.

Pierre Nkurunziza

FOST PRESEDINTE BURUNDI

 

În iunie, Burundi a fost zguduit de știrea că președintele Pierre Nkurunziza, care a negat că virusul ar reprezenta un pericol pentru mica țară din Africa Centrală, s-a prăbușit și a murit.

Cauza oficială a fost un atac de cord, însă diplomații, citând surse medicale, au sugerat că există o mare probabilitate ca liderul de 55 de ani să fi murit din cauza efectelor secundare ale coronavirusului. Dacă este adevărat, el ar fi primul șef de stat ucis de Covid-19, spun diplomații.

Un înalt oficial burundian a respins aceste comentarii ca fiind „doar zvonuri”. Președintele de multă vreme – a cărui soție a fost trimisă în Kenya cu câteva săptămâni înainte de a muri suspectată de Covid-19 – refuzase să ia măsuri puternice împotriva pandemiei, chiar presând alegeri pentru a-și desemna succesorul.

Cu doar câteva zile înainte de moarte, participase la un meci de volei înainte de a fi dus de urgență la spital.

Amit Shah

MINISTRU DE INTERNE AL INDIEI

 

Puternicul ministru de interne al Indiei, Amit Shah – cel mai de încredere locotenent politic al prim-ministrului Narendra Modi – a intrat și a ieșit din spital de când a fost testat pozitiv pentru coronavirus pe 2 august.

El este unul dintre cel puțin 10 membri ai consiliului de miniștri din India care a fost infectat. O mulțime de miniștri șefi de stat, în majoritate din partea partidului aflat la guvernarea Bharatiya Janata, a fost de asemenea infectați.

Shah, în vârstă de 55 de ani, considerat pe scară largă al doilea cel mai puternic om din India după primul ministru, a petrecut inițial aproape două săptămâni în spitalul privat Medanta de la periferia New Delhi. Dar la trei zile după ce a fost externat, a fost dus de urgență la spitalul public de top din India, după ce s-a plâns de oboseală, dureri ale corpului și respirație.

Shah a intrat și a ieșit din spital de trei ori de la diagnosticul său. Autoritățile au descris cea mai recentă vizită a sa drept „un control medical complet înainte de deschiderea parlamentului”.

 

Jeanine Añez

PREȘEDINTE INTERIM AL BOLIVIEI

 

 

Președintele interimar al Boliviei, Jeanine Añez, a avut rezultat pozitiv pentru virus în iulie, în timp ce un val de contagiune a trecut prin cabinetul ei.

Cel puțin șapte miniștri au dat rezultate pozitive, inclusiv miniștrii de finanțe, sănătate și externe. Añez, care era la acel moment candidată la alegerile prezidențiale din acest an, nu a prezentat simptome.

 

Bolivia a suferit peste 8.000 de decese, cel de-al treilea număr de morți de coronavirus pe cap de locuitor din lume până acum, potrivit datelor Universității Johns Hopkins.

 

Criza sănătății a forțat-o pe Añez să amâne alegerile din septembrie până în octombrie. De atunci și-a retras candidatura.

Alți lideri din America Latină diagnosticați cu Covid-19 includ președintele Guatemala, Alejandro Giammattei, și Juan Orlando Hernández, din Honduras.

 

Peter Dutton

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE DIN Australia

 

Puternicul ministru al afacerilor interne din Australia, Peter Dutton, a contractat coronavirus la scurt timp după o călătorie în SUA, în martie, unde a întâlnit-o pe fiica președintelui american Donald Trump, Ivanka.

Și-a revenit după aproximativ o lună de izolare, spunând radioului local: „Aceasta este o boală mult mai gravă decât își dau seama oamenii”.

Ministrul în vârstă de 49 de ani a avertizat la radioul de 2 GB din Sydney că revenirea puternică a bolii în a doua săptămână de infecție simptomatică l-a prins prin surprindere.

„Am început cu simptome asemănătoare gripei, apoi m-am simțit în vârful lumii în termen de patru sau cinci zile, dar este a doua săptămână. . . se strecoară înapoi în tine ”, a spus el.

 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Percheziții la sediul UBER din Portugalia

Poliția portugheză și agenții fiscali au percheziționat marți sediul Uber Technologies din Lisabona, ca parte a unei investigații mai ample și a unor raiduri...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă