11.3 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalLiderii europeni, front comun împotriva coronavirsului. America merge pe cont propriu!

Liderii europeni, front comun împotriva coronavirsului. America merge pe cont propriu!

Uniunea Europeană va demara din această săptămână un program medical internațional menit a finanța efortul global de combatere a coronavirusului cu un sprijin financiar de aproape 8 miliarde de dolari (6,3 miliarde de lire sterline), destinat cercetărilor comune pentru identificarea și implementarea unui vaccin și aunui tratament anti pandemic.

Luni, 4 mai, liderii politici euopeni vor participa, online, la o conferința comună cu caracter manifest și rol de suport pentru Organizația Mondială a Sănătății, după ce președintele Statelor Unite ale Amercii, Donald Trump, a anunțat suspendarea contribuțiilor financiare către OMS, ca urmare a suspiciunilor privind înțelegerile dintre forul mondial și guvernul chinez în privința ascunderea focarului inițial al pandemiei.

Șefii de state, și o serie de înalți oficiali ai Uniunii Europene care și-au declarat sprijinul pentru OMS, și-au manifestat hotărârea de demara un efort comun susținut pentru combaterea extinderii focarelor de coronavirus, colaborând îndeaproape cu oameni de știință din întreaga lume și cu organizațiile internaționale de asistență socială, inclusiv Fundația Bill și Melinda Gates și Wellcome Trust, vaccinurile și tratamentele obținute, spun liderii, urmând a fi puse la dispoziția țărilor în curs de dezvoltare, cu accent pe statele din Africa.

Necesitatea urgentă de unitate internațională în perioada de criză și avertismentul că nicio țară nu își poate asuma, în mod eficient, eforturi solitare, sunt subliniate într-un articol asumat colectiv în publicația britanică ”The Independent” de către cancelarul german Angela Merkel, președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Giuseppe Conte, premierul norvegian Erna Solberg, președintele Consiliului European Charles Michel și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Semnatarii inițiativei europene arată în articol faptul că se bazează pe angajamentul liderilor G20 de a dezvolta un răspuns concret și coerent la pericolul expansiunii coronavirusului, susținând în același timp apelul la acțiune pe care Organizația Mondială a Sănătății și alte instituții mondiale importante din acest dimniu l-au făcut împreună.

Denumită convențional ACT (Access to Covid-19 Tools Accelerator), platforma de cooperare globală inițiată de liderii europeni pentru accelerarea și extinderea cercetării, dezvoltării, accesului și distribuției echitabile a vaccinului și a altor tratamente terapeutice și diagnostice care pot salva viața, pune bazele unei adevărate alianțe internaționale pentru combaterea Covid-19. ”Suntem hotărâți să lucrăm împreună, cu toți cei care împărtășesc angajamentul nostru pentru cooperarea internațională. Suntem gata să conducem și să susținem răspunsul global”, se arată în manifestul asumat și publicat de către semnatarii inițiativei.

Indemn la solidaritate și conștientizare

Articolul liderilor și oficialilor europeni induce imperativul conștientizării publice a nevoii de solidaritate mondială, afirmând că „niciunul dintre noi nu este imun la pandemie și niciunul dintre noi nu poate bate virusul singur. De fapt, nu vom fi cu adevărat în siguranță până când toți nu vom fi în siguranță – în fiecare sat, oraș, regiune și țară… În lumea noastră interconectată, sistemul global de sănătate este la fel de puternic ca partea sa cea mai slabă. Va trebui să ne protejăm reciproc pentru a ne proteja în mod real și eficient.”

Considerând pandemia de coronavirus o provocare unică și cu adevărat globală, liderii europeni declară că singura șansă pentru a învinge boala provocată de acesta este reprezentată de efortul comun al celor mai mai bune și mai pregătite minți din lume pentru a găsi vaccinurile, tratamentele și terapiile de care este  nevoie pentru a face din nou lumea sănătoasă: „Dacă putem dezvolta un vaccin produs de lume, pentru întreaga lume, acesta va fi un bun public global unic al secolului XXI, pe care noi, împreună cu partenerii noștri, ne angajăm să îl facem disponibil și accesibil tuturor.”

Uniunea Europeană, opoziție fățișă față de Statele Unite ale Americii

Donald Trump a salutat inițial o întâlnire a G20, organizată în Arabia Saudită, care vizează un efort concertat de combatere a pandemiei. Cu toate acestea, un comunicat amplu al administrației amercane, care trebuia să fie publicat la summitul din aprilie, a fost înlocuit de o scurtă declarație după condamnarea Chinei și OMS de către administrația americană.

De asemenea, alături de secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, o serie de state occidentale au fost criticate de președintele Statelor Unite ale Americii, țară care, de altfel, asigură, prin finanțare, cea mai mare contribuție la bugetul Organizației Mondiale a Sănătății. Tot Trump a fost cel care, anunțându-și decizia de a suspenda contribuția către bugetul OMS, a invocat, de asemenea, Legea privind producția de apărare a SUA, pentru a restricționa exporturile de echipamente medicale și bunuri medicale destinate altor țări, inclusiv aliaților. Restricțiile au fost totuși relaxate pentru unele state, inclusiv pentru Marea Britanie.

Unul dintre cei mai acerbi critici ai administrației americane, în acest context, este ”Fundația Bill și Melinda Gates”, practic cel de-al doilea membru fondator al OMS, Bill Gates spunând despre decizia președintelui american că este extrem de periculoasă, suspendarea finanțării pentru OMS în timpul unei crize mondiale de sănătate punând în pericol eforturile de încetinire a răspândirii Covid-19.

SUA reacționează, anunțând un nou ”game changer” la nivel de testare a coronavirusului

În competiție, parcă, cu administrația comună europeană, Statele Unite au anunțat, cu titlu de performanță proprie, ce poate schimba ”regulile jocului”, faptul că oamenii de știință care lucrează pentru armata americană au proiectat un nou test Covid-19 care ar putea identifica purtătorii de coronavirus înainte ca aceștia să devină infectioși și să poată răspândi boala.

Coordonatorii proiectului speră că testul pe bază de sânge va putea detecta prezența virusului încă din primele 24 de ore de la infectare – înainte ca oamenii să prezinte simptome și cu câteva zile înainte ca un purtător să fie considerat capabil să-l răspândească în colectivitate.

Testul a apărut ca urmare a unui mai vechi proiect înființat de Agenția de Cercetări Avansate pentru Proiecte de Apărare din SUA, care viza diagnosticarea rapidă a otrăvirii germenilor sau a războiului chimic. Reconfigurat și specializat după izbucnirea pandemiei, noul test este de așteptat să fie înaintat pentru aprobarea de urgență către Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite în maxim o săptămână.

Potrivit oficialilor conceptul noului test umple un decalaj de diagnosticare la nivel mondial, cercetarea fiind axată pe studiul compoziției sangvine a unei persoane infectate cu coronavirus încă din faza în care organismul încă nu a apucat să dezvolte o semnătură a răspunsului imunitar care să ofere testelor actuale posibilitatea diagnosticării cu Covid.

Cele mai citite

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă