Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Puigdemont

Puigdemont

Liderul catalan Carles Puigdemont a plecat din Belgia în Danemarca, deși acolo ar putea fi arestat

Carles Puigdemont, fostul președinte al Cataloniei, a plecat din Belgia spre Danemarca, în pofida riscului de a fi arestat dacă părăseşte teritoriul Belgiei, în baza mandatului internaţional care îl vizează, transmite luni AFP citată de Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Carles Puigdemont, destituit de Guvernul Spaniei din funcția de președinte al provinciei Catalonia, s-a refugiat ulterior la Bruxelles.

Potrivit ziarului spaniol El Pais, Puigdemont a plecat luni dimineaţă, cu avionul, de la Bruxelles spre Copenhaga, în pofida riscului de a fi arestat dacă părăseşte teritoriul Belgiei, în baza mandatului internaţional care îl vizează.

Ziarul El Pais publică o fotografie a lui Puigdemont pe aeroportul din Bruxelles, precizând că avionul a decolat spre Copenhaga înaintea orei locale 08:00 (07:00 GMT). Potrivit EFE, Puigdemont a ajuns deja la Copenhaga, cu o cursă a companiei Ryanair care a aterizat în capitala Danemarcei la ora locală 8:20 (7:20 GMT).

Carles Puigdemont urmează să participe în capitala daneză la un colocviu pe tema Cataloniei, cu începere de la ora locală 14:00.

Duminică, parchetul spaniol a precizat, într-un comunicat, că 'va acţiona imediat pentru a cere judecătorului de instrucţie al Curţii Supreme să activeze mandatul european de arestare (...) pentru a solicita autorităţii judiciare daneze arestarea inculpatului'.

Deplasarea lui Puigdemont la Copenhaga are loc în pline negocieri privind alegerea şefului executivului regional al Cataloniei, în urma alegerilor regionale de la 21 decembrie, la care separatiştii au câştigat din nou majoritatea absolută a mandatelor legislative.

Luni, preşedintele parlamentului catalan va anunţa candidatul propus la conducerea regiunii, votul urmând să aibă loc la sfârşitul lunii.

Carles Puigdemont este principalul candidat, însă doreşte să fie învestit de la distanţă, pentru a evita să fie arestat de îndată ce va pune piciorul pe pământ spaniol. Guvernul de la Madrid a avertizat că se va opune alegerii în absenţă a lui Puigdemont.

Comentarii

loading...