8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalLiga Arabă cere recunoașterea internațională a statului Palestina, cu capitala în Ierusalimul...

Liga Arabă cere recunoașterea internațională a statului Palestina, cu capitala în Ierusalimul de Est

Această intenție a fost anunțată, sâmbătă, de ministrul iordanian de Externe, Ayman Safadi.

Unul dintre obiective este de a reafirma “invaliditatea deciziei (americane) de recunoaştere a Ierusalimul drept capitală a Israelului şi faptul că aceasta nu are nicio consecinţă juridică”, a declarat Ayman Safadi în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit.

“Căutăm să obţinem (…) recunoaşterea unui stat palestinian cu Ierusalimul de Est drept capitală, în graniţele din iunie 1967”, a adăugat el.

Aceste afirmaţii au fost făcute după vizita întreprinsă de o delegaţie ministerială arabă, sâmbătă, la Amman, alcătuită din miniştrii de externe ai Egiptului, Arabiei Saudite, Marocului, Emiratelor Arabe Unite, pe lângă Ahmed Aboul Gheit.

Secretarul general al Ligii Arabe a anunţat convocarea unei “reuniuni ministeriale lărgite” la sfârşitul lunii.

În cursul primirii acestei delegaţii, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a reamintit necesitatea de a se găsi o soluţie la chestiunea Ierusalimului în cadrul “unui acord de pace just şi durabil” între palestinieni şi israelieni.

Iordania, care îşi asumă rolul de gardian al locurilor sfinte musulmane de la Ierusalim, a denunţat ca “o încălcare a dreptului internaţional” decizia de la 6 decembrie a lui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Regatul haşemit şi Egiptul sunt singurele ţări arabe care au semnat un acord de pace cu statul evreu.

Israelul consideră Ierusalimul capitala sa eternă şi indivizibilă. Palestinienii vor drept capitală pentru viitorul lor stat independent Ierusalimul de Est, care a fost cucerit de către Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu şi apoi anexat, demers ce n-a fost recunoscut niciodată pe plan internaţional.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă