Listă scurtă pentru Putin: doar două țări ”neprietenoase”: Cehia și Statele Unite

Listă scurtă pentru Putin: doar două țări ”neprietenoase”: Cehia și Statele Unite

Guvernul rus a publicat astăzi, pe site-ul oficial referitor la normativele adoptate, îndelung anunțata listă a țărilor neprietenoase. Conform textului documentului, doar două țări au fost incluse în lista amintită - Republica Cehă și Statele Unite.

Rl online 0 comentarii

Înrăutățirea relațiilor diplomatice între Rusia și țările occidentale la mijlocul s-a consemnat în aprilie, când Statele Unite, odată cu introducerea de noi sancțiuni, au expulzat 10 diplomați ruși. Moscova a răspuns la această decizie cu o măsură luată practic ”în oglindă”

Ulterior, pe 17 aprilie, prim-ministrul ceh Andrei Babis a anunțat că autoritățile cehe au suspectat serviciile speciale ruse de implicare în explozia de la un depozit de muniții din Vrbetica în 2014, anunțând, în același timp, expulzarea a 18 diplomați ruși.

Ca răspuns, Rusia a declarat 20 de angajați ai ambasadei cehe la Moscova persona non grata. Partea rusă a respins categoric acuzațiile Republicii Cehe și, din pricina faptului că Praga nu a publicat raportul asupra exploziei, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova a anunțat că măsurile Cehiei sunt bazate pe un eșafodaj construit din minciuni.

La 23 aprilie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind măsurile de răspuns la acțiunile neprietenoase ale altor state. Documentul limitează încheierea de contracte de muncă între „indivizi aflați pe teritoriul Federației Ruse” și misiunile diplomatice ale țărilor care desfășoară acțiuni neprietenoase în legătură cu Federația Rusă sau cetățenii statului.

Patru zile mai târziu, guvernul rus anunța iminența publicării unei liste cu țările neprietenoase, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, menționând că documentul nu va fi doar „hârtie moartă”, în timp, ea putând fi revizuită în conformitate cu modul în care se vor dezvolta relațiile dintre țări.

Ca o consecință a deciziilor Moscovei, în ultima zi a lunii aprilie Ambasada SUA a anunțat că va reduce numărul serviciilor consulare furnizate de la 12 mai din cauza limitărilor privind angajarea străinilor, personalul consulatului urmând fi redus cu 75%. În același timp, Ambasada SUA a încetat eliberarea vizelor pentru călătorii non-imigrante și nediplomatice. În plus, misiunea diplomatică a Statelor Unite a recomandat americanilor a căror viză rusă expiră să părăsească țara până pe 15 iunie.

Totuși, astăzi, autoritățile ruse au informat Ambasada Statelor Unite la Moscova despre planurile de amânare a interdicției de angajare a cetățenilor străini. Până la 16 iulie, ambasada SUA la Moscova va relua temporar serviciile pentru cetățenii SUA, inclusiv serviciile de pașapoarte, rapoartele consulare ale nașterilor în străinătate și serviciile notariale limitate, potrivit serviciului diplomatic al SUA.

Comentarii

loading...