Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Lituania, obligată să accepte verdictul CEDO, privind închisorile secrete CIA

Lituania, obligată să accepte verdictul CEDO, privind închisorile secrete CIA

Lituania va fi obligată să accepte verdictul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care stipulează că ţara a găzduit o închisoare secretă pentru SUA şi a încălcat astfel Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, a declarat joi preşedinta Dalia Grybauskaite.

Rl online 0 comentarii

"Decizia CEDO a fost luată. Ea nu este favorabilă Lituaniei. Pagubele asupra reputaţiei au fost deja comise. Suntem angajaţi faţă de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi de aceea va trebui să acceptăm decizia", a precizat Grybauskaite într-un comunicat prezidenţial transmis presei locale.
Joi, tribunalul de la Strasbourg a emis verdictul că Lituania şi România au găzduit închisori secrete pentru CIA în urmă cu un deceniu, unde deţinuţii erau ţinuţi ilegal.
Elvinas Jankevicius, adjunctul ministrului justiţiei, a declarat că Lituania are posibilitatea de a face apel împotriva verdictului, deşi nu a decis încă modul în care va acţiona. "Este o decizie foarte amplă a curţii, de circa 300 de pagini. O vom lua în considerare şi vom analiza situaţia. Avem posibilitatea de a face apel la la Marea Cameră a Curţii, dar decizia nu a fost luată încă", a declarat Jankevicius potrivit presei locale.
Potrivit acestuia, Lituania are trei luni la dispoziţie pentru a lua decizia.
CEDO a judecat cazul lui Abu Zubaydah împotriva Lituaniei privind alegaţiile că Lituania a permis CIA să-l mute într-un aşa-numit "black site" de pe teritoriul său în baza programului de detenţie secretă şi în care a suferit rele tratamente.
Curtea a ajuns la concluzia că este clar că Lituania a găzduit un centru de detenţie al CIA între 17 sau 18 februarie 2005 şi 25 martie 2006 şi că Abu Zubaydah a fost deţinut aici. Autorităţile lituaniene au cunoscut scopul activităţilor CIA de pe teritoriul ţării şi au cooperat, menţionează CEDO în verdict.
CEDO a decis că Lituania a încălcat articolul 3 privind interzicerea torturii din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, articolul 5 privind dreptul la libertate şi securitate, articolul 8 referitor la respectarea vieţii private şi articolul 13 privind dreptul la îngrijire medicală eficientă.
Instanţa a decis că Lituania trebuie să-i plătească reclamantului 100.000 de euro, cu titlu de daune imateriale, şi 30.000 de euro pentru costuri şi cheltuieli.
Comisia pentru securitatea naţională şi apărare din parlamentul lituanian a efectuat o anchetă asupra acestui subiect în 2009 şi a ajuns la concluzia că Agenţia de informaţii din Lituania a ajutat CIA să înfiinţeze o unitate de detenţie.

Comentarii

loading...