14.5 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Lovitură de teatru: Abu Dhabi dă Riadul pe Teheran

Forțele susținute de Emiratele Arabe Unite au preluat puterea la Aden, în weekend, punând în pericol eforturile Arabiei Saudite de a susține forțele guvernamentale yemenite. Separatiștii yemeniți au capturat poziții guvernamentale și militare importante în Aden, capitala de facto, deschizând calea unei secesiuni a sudului țării.

Luptele izbucnite săptămâna trecută în marele oraș din sudul Yemenului, soldate cu 40 de morți și 260 de răniți, potrivit surselor ONU, au opus partizanii independenței sudului Yemenului și unitățile guvernamentale, dezvăluind diviziunile din coaliția militară condusă de Arabia Saudită, care intervine din 2015 împotriva rebelilor huthi și pentru restabilirea puterii guvernului yemenit. Acesta a acuzat Emiratele Arabe Unite, unul dintre partenerii-cheie ai coaliției, că susțin separatiștii, în timp ce Riadul continuă să-l susțină pe președintele Hadi – o susținere mai mult simbolică, președintele Abd Rabbuh Mansur Hadi aflându-se în Arabia Saudită. Surse militare au declarat, pentru AFP, că separatiștii au capturat trei cazarme ale forțelor guvernamentale din Aden, unde puterea loialistă și-a stabilit sediul după ce capitala istorică a țării, Sanaa (în nord), a căzut în mâinile rebelilor huthi. În ultimele zile, guvernul yemenit a făcut apel la Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite să „pună urgent presiune“ asupra partizanilor unui Yemen de Sud independent, „pentru împiedicarea escaladării militare“.

 

Arabia Saudită, în impas

Emiratele Arabe Unite (EAU) își recalibrează politica externă față de războiul din Yemen și față de amenințările asupra navigației în Golf, și au reluat relațiile cu Iranul rival, lăsând aliatul saudit în dificultate. Săptămâna trecută, o fotografie a unui comandant al Gărzii de Coastă iraniene, surâzător la o reuniune în Teheran cu omologul său din Emirate, a alertat țările regiunii, fiind vorba de prima reuniune anunțată după ani de zile. Într-un discurs pronunțat de reprezentantul EAU în Consiliul de Securitate la începutul verii, acesta a refuzat să desemneze Iranul drept „actorul“ aflat în spatele unei serii de atacuri asupra unor petroliere în largul apelor sale. Randa Slim, analist la Middle East Institute, arată că aceste etape făceau parte dintr-o campanie deliberată ce ducea spre Teheran. Vineri, rebelii huthi din Yemen, susținuți de Iran, au anunțat că „vor îngheța“ atacurile contra Emiratelor, pentru că Abu Dhabi și-a schimbat „poziția politică și militară“ față de războiul din Yemen.

Decizia EAU de a se demarca de Yemen are repercusiuni majore asupra Arabiei Saudite, care acum nu are un partener major. Potrivit lui Slim, „prezența unei forțe similare celei a Hezbollah-ului (cea a rebelilor huthi) la frontierele lor a constituit mereu o amenințare existențială pentru saudiți“, o amenințare ce nu s-a materializat niciodată pentru EAU. Pentru Emirate, un Yemen divizat – cu huthi controlând nordul și milițiile aliate dominând sudul – ar putea fi o soluție acceptabilă. Ceea ce nu este cazul pentru saudiți, care au o frontieră de 1.800 km de-a lungul nordului yemenit. Nu este prima dată când Yemenul ar fi divizat. Între anii 1960 și 1990, țara a fost împărțită între o republică socialistă în sud și o republică arabă a Yemenului în nord.

Ultima oră
Pe aceeași temă