9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalLovitură pentru Rusia! Utilizarea armelor chimice în Siria va fi anchetată

Lovitură pentru Rusia! Utilizarea armelor chimice în Siria va fi anchetată

Bugetul OIAC pentru 2020, aprobat de o mare majoritate a statelor membre, prevede fonduri pentru finanţarea unei echipe de identificare şi anchetă (IIT) menită să-i descopere pe responsabilii pentru atacurile cu arme chimice în Siria.

Moscova, care a pus sistematic la îndoială veridicitatea informaţiilor privind atacurile chimice din Siria, a făcut apel, împreună cu aliaţii ei, la celelalte state membre să voteze împotriva acestui buget, ceea ce ar fi paralizat funcţionarea organizaţiei cu sediul la Haga.

Bugetul OIAC, în valoare de 71 de milioane de euro, a fost aprobat cu o majoritate largă, cu 106 voturi pentru şi 19 împotrivă, printre care cele ale Rusiei, Siriei şi Chinei.

“În lumina acestui rezultat, bugetul pentru 2020 este adoptat”, a declarat preşedintele Conferinţei statelor membre.

Înainte de desfăşurarea votului asupra bugetului, cu prilejul unei reuniuni anuale desfăşurate într-o atmosferă tensionată între cele 193 de state membre, SUA au acuzat Rusia de “camuflarea” utilizării armelor chimice de către regimul sirian al lui Bashar al-Assad, aliat al Moscovei.

“Rusia ar vrea să-şi exprime cele mai profunde regrete”, a declarat un reprezentant rus la finalul votului asupra bugetului.

“Încă o dată, ne aflăm într-o situaţie în care mai multe state membre au ales să nu ţină cont de opinia Federaţiei Ruse şi a unui anumit număr de alţi contributori importanţi”, a acuzat el.

Siria şi-a exprimat şi ea nemulţumirea, afirmând că “respinge şantajul politic al SUA şi al aliaţilor lor occidentali”.

Regatul Unit a salutat în ceea ce-l priveşte aprobarea bugetului, estimând că aceasta reprezintă “un semnal clar de susţinere a organizaţiei şi a muncii sale esenţiale, inclusiv a luptei împotriva impunităţii pentru utilizarea armelor chimice”.

Moscova a respins raportul OIAC potrivit căruia regimul sirian a folosit clor într-un atac asupra oraşului Douma, din sudul Siriei, care s-a soldat cu circa 40 de morţi în aprilie 2018, afirmând că este vorba despre o înscenare.

OIAC a primit Premiul Nobel pentru pace în 2013 şi susţine că a eliminat 97% dintre stocurile de arme chimice din lume.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă