8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalLukașenko a deturnat un avion care zbura deasupra Belarusului pentru a aresta...

Lukașenko a deturnat un avion care zbura deasupra Belarusului pentru a aresta un jurnalist incomod

Un avion de vânătoare MiG-29 din epoca sovietică a escortat avionul de pasageri Ryanair. Datele de pe site-ul web flightradar24.com au arătat că avionul a fost deviat cu doar două minute înainte de a intra în spațiul aerian lituanian din Belarus.

Jurnalistul Roman Protasevici este un critic al regimului lui Alexander Lukashenko. Statul membru UE Lituania, unde își are domiciliul Protasevici, a îndemnat Uniunea Europeană și NATO să răspundă. Germania a solicitat o explicație imediată, iar primul ministru al Poloniei a numit-o „un act reprobabil de terorism de stat”.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a declarat că acțiunea Belarusului este „cu totul inacceptabilă”, în timp ce ministrul britanic de externe Dominic Raab a spus că vor exista implicații serioase pentru ceea ce el a numit „acțiune extravagantă”.

Liderul opoziției bieloruse Sviatlana Tsikhanouskaya, care, la fel ca Protasevich, operează din Lituania, a cerut Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) să excludă Belarusul din organizație.

Incidentul va înrăutăți cu siguranță relațiile deja dezastruoase dintre Occident și Belarus, care a fost strict controlat încă din 1994 de președintele Alexander Lukașenko, mai scrie Reuters.

Oponenții îl acuză că a trucat alegerile prezidențiale în propriul său favorit anul trecut și că a reprimat apoi violent opoziția. El neagă frauda electorală.

APEL LA NATO

Ryanair a transmis, într-o declarație, că echipajul avionului a fost notificat de Belarus cu privire la o potențială amenințare la adresa securității la bord și a fost instruit să se îndrepte către cel mai apropiat aeroport, Minsk.

Avionul a aterizat în siguranță, pasagerii au fost debarcați și au fost efectuate controale de securitate de către autoritățile locale, a transmis Ryanair, spunând că se așteaptă ca aeronava să-și reia călătoria mai târziu duminică.

Protasevich, în vârstă de 26 de ani, a lucrat pentru un serviciu de știri opoziție online NEXTA, un canal Telegram care a difuzat filmări de proteste în masă împotriva lui Lukashenko anul trecut, într-un moment în care mass-media străină a făcut acest lucru.

Protasevici, care lucrează acum pentru un alt canal numit Belamova și care se descrie ironic pe Twitter ca primul „jurnalist-terorist” din istorie, are sediul în Lituania.

El este căutat în Belarus pentru acuzații de extremism și este acuzat că a organizat revolte în masă și că a incitat la ură socială, acuzații pe care le neagă.

Agenția de știri din Belarus BelTA a raportat că Lukașenko a ordonat personal avionului de război să însoțească avionul Ryanair la Minsk. Nu a fost găsit niciun exploziv, a spus acesta.

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a cerut un răspuns la nivel internațional.

„Fac apel la NATO și aliații UE să reacționeze imediat la amenințarea reprezentată de regimul din Belarus pentru aviația civilă internațională. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri imediate pentru ca acest lucru să nu se repete”, a spus Nauseda.

Consilierul prezidențial lituanian Asta Skaisgiryte a declarat că planul de forțare a aterizării avionului care transporta aproximativ 170 de persoane din 12 țări pare a fi fost planificată.

Departamentul din Belarus pentru controlul criminalității organizate a raportat că Protasevich a fost reținut înainte de a șterge declarația de pe canalul său Telegram.

Aproximativ 35.000 de persoane au fost reținute în Belarus din august, spun grupurile pentru drepturile omului. Zeci au primit condamnări la închisoare. Autoritățile spun că au fost lansate peste 1.000 de dosare penale.  

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...
Ultima oră
Pe aceeași temă