20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalMacedonia își schimbă oficial numele

Macedonia își schimbă oficial numele

Miniştrii de externe macedonean şi grec au semnat săptămâna trecută un acord istoric privind redenumirea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM) drept ‘Republica Macedonia de Nord’, în pofida protestelor naţionaliştilor de pe ambele părţi ale frontierei.

Fosta republică iugoslavă şi-a declarat independenţa în 1991. Grecia a respins folosirea de către ţara vecină a numelui ‘Macedonia’, considerând că acesta este numele provinciei sale nordice, şi a blocat eforturile autorităţilor de la Skopje de a adera la NATO şi UE.

Într-o procedură boicotată de 51 de parlamentari de opoziţie, acordul a fost votat de aleşii din coaliţia guvernamentală condusă de social-democraţii premierului Zoran Zaev.

Acesta a declarat în faţa parlamentarilor macedoneni că acordul a adus recunoaşterea internaţională a ţării sale.

”Cu această soluţie, nu doar am câştigat încă un prieten şi partener strategic, dar ne-am deschis porţile către NATO şi Uniunea Europeană”, a subliniat Zoran Zaev.

Menit să pună capăt unuia dintre cele mai vechi litigii dintre ţări europene, textul acordului are încă numeroase obstacole de depăşit înainte de a intra în vigoare. El urmează să fie supus unui referendum, a cărui dată nu a fost încă fixată, înainte de o revizuire a Constituţiei ce ar trebui din nou să fie validată de parlament, cu o majoritate de două treimi.

În schimbul acestui acord, Skopje speră să obţină demararea negocierilor de aderare la UE în timpul Consiliului European de la finalul lunii iunie şi o invitaţie de a deveni membru al NATO.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă