Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Macedonia își schimbă oficial numele

Macedonia își schimbă oficial numele

Parlamentul de la Skopje a ratificat oficial acordul cu Atena privind redenumirea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM) drept 'Republica Macedonia de Nord', ceea ce deschide calea către admiterea acesteia în NATO şi către lansarea negocierilor de aderare la UE.

Rl online 0 comentarii

Miniştrii de externe macedonean şi grec au semnat săptămâna trecută un acord istoric privind redenumirea Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM) drept 'Republica Macedonia de Nord', în pofida protestelor naţionaliştilor de pe ambele părţi ale frontierei.

Fosta republică iugoslavă şi-a declarat independenţa în 1991. Grecia a respins folosirea de către ţara vecină a numelui 'Macedonia', considerând că acesta este numele provinciei sale nordice, şi a blocat eforturile autorităţilor de la Skopje de a adera la NATO şi UE.

Într-o procedură boicotată de 51 de parlamentari de opoziţie, acordul a fost votat de aleşii din coaliţia guvernamentală condusă de social-democraţii premierului Zoran Zaev.

Acesta a declarat în faţa parlamentarilor macedoneni că acordul a adus recunoaşterea internaţională a ţării sale.

''Cu această soluţie, nu doar am câştigat încă un prieten şi partener strategic, dar ne-am deschis porţile către NATO şi Uniunea Europeană'', a subliniat Zoran Zaev.

Menit să pună capăt unuia dintre cele mai vechi litigii dintre ţări europene, textul acordului are încă numeroase obstacole de depăşit înainte de a intra în vigoare. El urmează să fie supus unui referendum, a cărui dată nu a fost încă fixată, înainte de o revizuire a Constituţiei ce ar trebui din nou să fie validată de parlament, cu o majoritate de două treimi.

În schimbul acestui acord, Skopje speră să obţină demararea negocierilor de aderare la UE în timpul Consiliului European de la finalul lunii iunie şi o invitaţie de a deveni membru al NATO.

Comentarii

loading...