Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

UE permite Macedoniei şi Albaniei să se familiarizeze cu normele juridice

UE permite Macedoniei şi Albaniei să se familiarizeze cu normele juridice

Macedonia și Albania, în pregătiri pentru aderare la UE

Uniunea Europeană a lansat procedura de evaluare a pregătirii Macedoniei şi Albaniei pentru începerea, în iunie 2019, a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Adina Mutar 0 comentarii

În luna iunie, statele membre ale blocului ­comunitar au decis să ­amâne cu cel puţin un an o decizie privind începerea negocierilor de aderare cu Macedonia şi Albania, ­după ce Franţa şi Olanda au cerut reforme mai ­solide şi mai eficiente pentru combaterea criminalităţii organizate şi a corupţiei.


Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere, Johannes Hahn, a anunţat lansarea oficială a procesului de screening cu Macedonia.


Hahn a explicat că le va permite Macedoniei şi Albaniei să se familiarizeze cu normele juridice ale UE în vederea pregătirii pentru a se conforma cu acestea, în special cu capitolele privind statul de drept.

Comisarul european a felicitat Macedonia pentru primirea invitaţiei de a deveni membră a NATO, după ce şi-a soluţionat disputa asupra denumirii sale cu Grecia, ceea ce în opinia sa reprezintă o contribuţie importantă la pacea şi la stabilitatea în Europa.


Luna trecută, autorităţile de la Skopje şi Atena au pus capăt diferendului ce data de decenii în legătură cu vecinul nordic al Greciei, denumirea acceptată de ambele părţi fiind „Republica Macedonia de Nord”. Această soluţionare a determinat Grecia să renunţe la opoziţia faţă de aderarea Macedoniei la NATO.


Pentru ca Macedonia să devină membră a Alianţei Nord-Atlantice, este nevoie ca ţara să aprobe acordul cu Grecia într-un referendum şi să-şi schimbe numele din punct de vedere constituţional. Numai după aceea Parlamentul grec va ratifica acordul şi aderarea Macedoniei la NATO.  

Comentarii

loading...