5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalMacron anunță o criză umanitară în regiunea siriană Idlib, ca urmare a...

Macron anunță o criză umanitară în regiunea siriană Idlib, ca urmare a acțiunilor regimului Assad

Într-o alocuţiune rostită cu ocazia conferinţei anuale a ambasadorilor la Paris, şeful statului francez a cerut „intensificarea presiunii asupra regimului de la Damasc şi a aliaţilor săi” pentru o soluţionare politică a conflictului sirian.

„Situaţia este alarmantă în prezent deoarece regimul ameninţă să creeze o nouă criză umanitară în regiunea Idleb şi nu a arătat până acum disponibilitatea de a negocia nici cea mai mică tranziţie politică”, a mai spus Macron.

„Este nevoie de o presiune suplimentară asupra regimului şi a aliaţilor săi şi, în această privinţă, aştept foarte mult din partea Rusiei şi Turciei, ţinând cont de rolul şi angajamentele acestora”, a adăugat el.

Regimul lui Bashar al-Assad este hotărât să preia controlul asupra provinciei Idlib, din nord-vestul Siriei, la graniţa cu Turcia. Această regiune reprezintă ultimul refugiu al grupărilor insurgente, alungate din principalele lor bastioane din Siria. Idlib este controlată în proporţie de 60% de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Cham (formată din membri ai fostei ramuri siriene a Al-Qaida).

„Cine a provocat aceste mii de refugiaţi? Cine şi-a masacrat propriul popor? Nu este de datoria Franţei să desemneze viitorii lideri ai Siriei sau a oricărei alte ţări, dar este de datoria noastră şi în interesul nostru să ne asigurăm că poporul sirian se află în poziţia de a face acest lucru”, a adăugat Macron.

Cele mai citite

Rusia cere Germaniei să recunoască drept genocid asediul Leningradului

Rusia a transmis Germaniei o "notă" în care cere ca asediul asupra orașului Leningrad, din timpul celui de-al doilea Război Mondial, să fie recunoscut...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă