Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Președintele Franței îi retrage Legiunea de Onoare lui Bashar al-Assad

Președintele Franței îi retrage Legiunea de Onoare lui Bashar al-Assad

Macron propune reformarea zonei euro și fonduri pentru țările ce primesc refugiați

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a propus marţi, în primul discurs pe care l-a susţinut în faţa eurodeputaţilor reuniţi în Parlamentul European (PE) la Strasbourg, să se creeze „un program european” privind finanţarea țărilor care primesc refugiaţi.

Adina Mutar 0 comentarii

Totodată, el a îndemnat la unirea Europei împotriva celor ce deviază spre autoritarism.  
Macron a numit tendința de autoritarism în anumite țări ale Uniunii „un soi de război civil” desfășurat de adepții „iliberalismului”, adică cei ce se declară liberali, dar nu adoptă și principiile liberale, un curent ce străbate Europa din când în când, pe fondul populismului.

Președintele francez a subliniat că singura armă împotriva acestui curent este o democrație robustă în țările UE, care să apere valorile libertății, egalității, diversității.

     În fața ostilității Rusiei

Macron a propus o foaie de parcurs pentru reformarea zonei euro, subliniind că Franța este gata să suplimenteze contribuția financiară dacă fondurile vor fi folosite mai eficient.

Spre sfârșitul săptămânii, președintele francez se va deplasa la Berlin, pentru discuții cu Angela Merkel, în vederea implementării reformelor criticate de o parte din țările UE că ar conduce spre divizarea blocului comunitar în Europa Occidentală și țările central și est-europene.

Alegerile din Italia și Ungaria, cu rezultate îngrijorătoare pentru UE, precum și „deviațiile“ Poloniei trebuie dezbătute, în opinia lui Macron, „în mod critic”, în vederea alegerilor parlamentare europene de anul viitor, pentru a putea fi desfășurat un program progresist, fără probleme din partea euroscepticilor.

Mai ales că UE trebuie să găsească soluții pentru efectele războiului din Siria, pentru ostilitatea crescândă a Rusiei și pentru „politicile imprevizibile” ale președintelui american, Donald Trump.

      „Nu“ pentru primirea de noi membri

Pentru a trimite un semnal pozitiv al democrației, Franța a început să retragă distincția Legiunea de Onoare, creată de Napoleon, de la cei care nu sunt demni de aceasta.

Președintele Macron îi va retrage Legiunea de Onoare lui Bashar al-Assad, liderul de la Damasc care a generat cea mai mare criză umanitară de la Al Doilea Război Mondial, prin reprimarea extrem de brutală a revoluției poporului sirian împotriva regimului.

Bashar al-Assad a fost decorat cu cel mai înalt rang al Legiunii, Marea Cruce, de către Jacques Chirac, imediat ce a luat locul tatălui său, Hafez, la președinția Siriei.

Înalta distincție se acordă persoanelor care aduc servicii Franței, apără drepturile omului, libertatea presei și alte cauze bazate pe principii umaniste.

Administrația de la Paris nu a declarat nimic despre președintele rus, Vladimir Putin, cel mai important apărător al lui Assad și posesor al unei Mari Cruci, acordată tot de Chirac, în 2006.

Anterior, Emmanuel Macron l-a deposedat de Legiunea de Onoare pe Harvey Weinstein, magnatul de la Hollywood, îngropat de acuzații de viol și abuzuri sexuale.

Șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus în fața Parlamentului primirea în blocul comunitar a unor țări din vestul Balcanilor, pentru a se evita un război în această „zonă tragică”, terenul războaielor din anii 1990.

Însă președintele Franței a subliniat că prioritar este să se îmbunătățească guvernarea internă a UE, apoi să se deschidă spre noi membri. „Să primim noi membri cu regulile pe care le avem acum? Nu este realizabil!”, a precizat Macron.

Italia, Polonia și Austria sunt pentru primirea de noi membri din această regiune, unde se simte tot mai mult influența Rusiei și a Chinei.  

Comentarii

loading...