15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalMacron şi Philippe depun eforturi să potolească ”vestele galbene”

Macron şi Philippe depun eforturi să potolească ”vestele galbene”

”Preşedintele Republicii a auzit furia care se exprimă şi a dat răspunsuri care se impuneau”, a dat asigurări Édouard Philippe, detaliind anunţurile şefului statului din ajun – măsuri ”masive” de ”răsplată a muncii”, finanţate de stat, a pledat el.

El a revenit în mod special asupra anunţului-far de luni – o creştere cu 100 de euro a salariului minim de creştere (Smic) printr-o primă de activitate majorată.

”Când a crescut Smic cu 100 de euro? Aveţi vreun exemplu recent? Noi vrem să mergem şi mai departe, mai puternic şi mai repede”, a tunat el, dând asigurări că această măsură îi va viza pe toţi cei care primesc salariul minim.

El a amintit scutirea de la creşterea contribuţiei sociale generalizate (CSG) în cazul pensionarilor care primesc sub 2.000 de euro pe lună, care va viza, în opinia sa, 70% dintre pensionari, orele suplimentare defiscalizate şi îndemnul către întreprinderi de a plăti o primă la sfârşitul anului fără impozit şi taxe.

Premierul a denunţat totodată, cu forţă, ameninţări şi degradări vizându-i pe aleşi, mai ales parlamentari din cadrul LREM, în marja mişcărilor ”vestelor galbene”. ”Este gravisim”, a avertizat el, îndemnând să nu se obişnuiască cu o asemenea ”transgresare îngrijorătoare” a dezbaterii publice.

Pentru a-i alina pe aleşi ”foarte încercaţi” de aceste agresiuni, Emmanuel Macron îi primeşte marţi seara la Palatul Elysée pe toţi parlamentarii LREM şi MoDem.

O dovadă a imenselor aşteptări ale opiniei publice de la şeful statului după o lună de mobilizare a ”vestelor galbene” este audienţa spectaculoasă a alocuţiunii prezidenţiale – urmărită de 23 de milioane de francezi, pe toate posturile, un record absolut al unui anunţ oficial.

Primele sondaje arată că susţinerea francezilor faţă de mişcare, care reunea până acum trei sferturi din populaţie, a scăzut clar, dar rămâne importantă, la un nivel de aproximativ 50% dintre cei chestionaţi.

Măsurile anunţate luni seara în favoarea puterii de cumpărare – estimate la zece miliarde de euro – nu au fost, însă, considerate suficiente de numeroşi protestatari, care şi-au anunţat hotărârea de a continua blocajele şi au îndemnat la un ”act V” al mobilizării, sâmbătă, în toată Franţa.

”Pe loc, mi-am spus că Macron ne-a auzit puţin”, declara marţi pentru AFP Thomas Miralles, un purtător de cuvânt al ”vestelor galbene” din Pyrénées-orientales (sud-vest). “Dar când re uiţi la detalii, de fapt deloc”, rezumă acest bărbat care intenţionează să vină sâmbătă la Paris.

La fel ca el, multe ”veste galbene” sunt nemulţumite.

Alţii primesc mai pozitiv anunţurile. ”Sunt idei bune, un mea culpa, care vine prea târziu, dar nu vom scuipa pe el”, afirmă Claude Rambour, în vârstă de 42 de ani, o ”vestă galbenă” din nordul ţării. Jacline Mouraud, o purtătoare de cuvânt reputată ca moderată, a îndemnat la un ”armistiţiu”, salutând ”progrese”.

DEFICIT

Măsurile anunţate riscă, în tot cazul, să adâncească deficitul care, potrivit lui Gérard Darmanin, ar putea să urce la 2,5%, fără costul transformării creditului de impozit pentru competitivitate şi creare de locuri de muncă (CICE) în cheltuieli mai mici (0,9%), şi anume la 3,4% în loc de 2,8% cât se urmărea.

”Impactul anunţurilor făcute de preşedintele” Macron asupra deficitului francez va fi urmărit ”cu atenţie”, a notat deja comisarul european însărcinat cu Economia, francezul Pierre Moscovici.

În contextul în care multe ”veste galbene” îi reproşează lui Emmanuel Macron că nu i-a pus să contribuie pe cei mai bogaţi sau marile întreprinderi, şeful statului i-a primit marţi pe conducătorii marilor bănci, urmând să-i primească miercuri pe şefii marilor întreprinderi, pentru a le cere ”să participe la efortul colectiv”.

Mai multe organizaţii patronale au salutat marţi anunţurile preşedintelui, care sunt ”de natură să răspundă aşteptărilor exprimate, fără să penalizeze competitivitatea întreprinderilor”, în opinia Mouvement des entreprises de France (Medef).

Preşedintele deputaţilor Les Républicains (LR, dreapta, opoziţie) Christian Jacob a apreciat că anunţurile lui Emmanuel Macron constituie ”o dezavuare usturătoare a Guvernului său”, dar a fost de acord cu defiscalizarea orelor suplimentare.

Liderul La France insoumise (LFI) Jean-Luc Mélenchon şi-a exprimat susţinerea faţă de un ”act V” al mobilizării, sâmbătă.

Mai prudentă, conducătoarea extremei drepte Marine Le Pen le-a cerut ”vestelor galbene” ”să analizeze în cunoştinţă propunerile preşedintelui, pentru a stabili dacă acesta a mers suficient de departe”.

Deputaţii socialişti, Insoumis şi comunişti intenţionau să depună marţi o moţiune de cenzură, care să fie dezbătută joi.

Cele mai citite

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă