Nicolás Maduro: „Am câștigat cu voturi și am triumfat asupra opoziției maligne” © Rayner Pena / EPA / Shutterstock

Nicolás Maduro: „Am câștigat cu voturi și am triumfat asupra opoziției maligne” © Rayner Pena / EPA / Shutterstock

Maduro își proclamă victoria în alegerile din Venezuela boicotate de opoziție

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, condamnă votul pentru Adunarea Națională ca fiind o „fraudă și o farsă”

Adriana Constantinescu 0 comentarii

Președintele Nicolás Maduro și-a consolidat controlul asupra Venezuelei după ce a câștigat controlul legislativului în alegerile boicotate de majoritatea opoziției și condamnate de SUA ca fiind „o fraudă și o farsă”.
 
Partidul Socialist Unit al Venezuelei, al lui Maduro (PSUV) și aliații săi au obținut 67,6% din voturi pentru Adunarea Națională, conform cifrelor Consiliului Electoral Național (CNE) numit de guvern. Numerele oficiale au înregistrat o participare de 31%, dar opoziția a spus că cifra reală este puțin mai mare decât jumătate.
 
"Am câștigat cu voturi și am triumfat asupra opoziției maligne", a spus Maduro după anunțarea rezultatelor. „Se apropie un ciclu de schimbări virtuoase pozitive.”
 
Liderul opoziției Juan Guaidó și aliații săi au refuzat să participe la vot, spunând că represiunea guvernului și amestecul în procesul electoral au făcut imposibilă o competiție echitabilă pentru Adunarea Națională. Opoziția își va organiza propriul referendum online în următoarele zile, întrebându-i pe venezueleni dacă vor noi alegeri prezidențiale și încetarea guvernării dlui Maduro.
 
"Nu ești singur. Nu vom renunța ”, a spus Guaidó într-un mesaj video. „Vom da totul până când vom câștiga.”
 
Adunarea Națională a fost în mâinile opoziției de la ultimele alegeri din 2015 și a fost un spin constant în coasta lui Maduro. În ianuarie 2019, Guaidó a revendicat președinția, declarând că, din moment ce Maduro a revenit la putere în cadrul unor alegeri frauduloase, el era acum liderul de drept al țării în calitate de șef al parlamentului.
 

Economia petrolieră în ruină
 

După două decenii de guvernare socialistă revoluționară, economia petrolieră din Venezuela, odată bogată, este în ruină, iar oamenii săi suferă de o lipsă acută de apă, combustibil și electricitate. Inflația se ridică la peste 6.000 la sută, moneda, Bolívar, este practic lipsită de valoare și 5 milioane de oameni au fugit din țară.
 
 
SUA, UE și cea mai mare parte a Americii Latine au recunoscut administrația interimară a lui Guaidó, dar speranța că acest lucru va duce la plecarea timpurie a lui Maduro aproape a dispărut. Sancțiunile americane din ce în ce mai stricte au restrâns exporturile de petrol, dar nu au reușit să producă schimbări de regim.
 
UE a refuzat să trimită observatori la alegerile de duminică, iar secretarul de stat american, Mike Pompeo, a condamnat votul în prealabil, spunând: „Rezultatele anunțate de regimul ilegitim Maduro nu vor reflecta voința poporului venezuelean. Ceea ce se întâmplă astăzi este o fraudă și o farsă. ”
 

Liderii marionete
 

Înainte de alegeri, regimul Maduro a preluat trei dintre cele mai mari partide de opoziție, instalând lideri marionete la cârma lor. De asemenea, a numit oficiali noi care să conducă consiliul electoral în sfidarea congresului, a dominat mediatizarea și a hărțuit și a închis criticii.
 
Un număr mic de grupuri de opoziție care nu au fost asociate cu Guaidó au participat la votul de duminică, permițând guvernului să pretindă o aparență de concurență în scrutinul care a avut loc în mai mult de 14.000 de secții de votare de la Caracas la jungla amazoniană până la statul bogat în petrol - Zulia.
 
Votul părea să fi trecut pașnic. Oamenii așteptau cu răbdare să voteze în Catia, Petare și în 23 de Enero - cartiere sărace din Caracas, unde cu o generație în urmă, predecesorul lui Maduro, Hugo Chávez, s-a bucurat de un sprijin masiv.
 

Votanții Maduro
 

Conform Financial Times, o femeie votantă a declarat : „Cu Chávez am avut venituri mai mari și o calitate a vieții mai bună”, a spus Carmen Amundarai, în vârstă de 43 de ani, când aștepta la coadă la școala Manuel Palacio Fajardo, unde Chávez a votat în mod regulat și unde pereții sunt acoperiți cu picturi murale ale lui și ale lui Simón Bolívar, eroul Venezuela al războaielor de independență. „Din cauza blocadei economice împotriva Venezuelei am pierdut treptat calitatea vieții pe care am avut-o cândva”.
 
În statul Zulia, votul a fost întrerupt de una dintre întreruperile periodice ale curentului venezuelean, iar în toată țara mulți oameni păreau să considere alegerile ca pe un spectacol parțial în comparație cu lupta zilnică pentru hrană, medicamente, muncă, benzină, curent și apă curentă.
 
„Ieri am așteptat opt ​​ore la rând după benzină. Astăzi am votat în trei minute ”, a spus un bărbat după ce a votat la Catia.

Citește totul despre:

#nicolas maduro #guaido

Comentarii

loading...