13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalMaduro lasă succesor un sirian traficant de droguri, susținător al Hezbollah

Maduro lasă succesor un sirian traficant de droguri, susținător al Hezbollah

 
Confruntat cu o situație internă extrem de gravă, Nicolas Maduro are nevoie de un succesor sigur și acesta pare a fi Tareck Zaidan El Aissami Maddah, 44 de ani, druz (sectă șiită) de origine siriano-libaneză, membru al partidului Baas, prieten al lui Bashar al-Assad și Vladimir Putin.

Unchiul său a fost un apropiat al lui Sadam Hussein. Anul trecut, Maduro l-a numit vicepreședinte pe Aissami, acuzat de autoritățile americane că este o piesă importantă în traficul internațional de droguri. 

Acest om-forte al regimului este în colimatorul justiției americane din 2015, care îl acuză de corupție, spălare de bani și trafic de cocaină. După anchete care au durat ani de zile, Trezoreria americană îl acuză că a facilitat, supervizat și organizat livrări masive de stupefiante plecând din Venezuela, cu avioane și cu vapoare, cu destinația SUA și Mexic.

    Rețeaua Aissami, formată din membrii clanului

Aissami a facilitat – contra cost – livrări operate de unul din baronii venezueleni ai drogurilor, Walid Makled Garcia și a garantat protecția traficanților columbieni.

La o lună după ce a devenit numărul doi al regimului chavist, SUA au anunțat sancțiuni financiare contra lui Aissami – înghețarea conturilor și blocarea activităților firmelor sale pe teritoriul american.

Experți occidentali subliniază că Aissami întreține legături cu diverse organizații islamiste extremiste din Orientul Mijlociu, în primul rând cu Hezbollahul libanez. Din perioada studiilor de drept la Universitate, a devenit membru al secției venezuelene a Partidului Baas sirian, al regimului Assad.

Postul de vicepreședinte i-a permis să-și întărească activitățile de trafic de droguri și de spălare de bani, consolidându-și poziția de creier al afacerilor murdare ale regimului Maduro. Brațul drept al acestuia, Aissami, domină o rețea complexă, în care un rol major îl are propriul clan.

Fratele său Ferras este descris de serviciile secrete ca fiind „partea ascunsă în structura afacerilor lui Tareck, responsabil cu executarea în numele acestuia a numeroase operațiuni, de la finanțele familiei, la corupție și la intrarea în Venezuela a unor rezidenți din țări arabe“.

Alt element fundamental al rețelei Aissami este vărul Husam, consilier la Ambasada Venezuelei în Iordania, implicat în distribuirea de vize și de pașapoarte persoanelor legate de Hezbollah, ocupându-se și de transferuri de fonduri spre Siria și Liban.

Una dintre surorile lui Tareck, Haifa „Fufu“, este ambasadoare în Olanda unde se ocupă de relația cu Curtea Penală Internațională, pentru a evita riscul deschiderii unei proceduri judiciare contra lui Maduro sau a liderilor lui Chavez.

     O țară în faliment

Uniunea Europeană, SUA și o mare parte din țările latino-americane au criticat decizia Caracasului de a avansa la 20 mai scrutinul prezidențial prevăzut pentru decembrie și au denunțat o lipsă de transparență a regimului Maduro.

Coaliția opoziției venezuelene cere boicotarea scrutinului și cheamă la protest  de masă. Clasificată în faliment parțial de către agențiile de rating, Venezuela traversează o gravă criză economică, politică și socială care a împins deja sute de milioane de locuitori să fugă din țară pentru a supraviețui.

O țară unde domnește corupția, penuria alimentară, lipsa medicamentelor, infrastructura publică în ruină, insecuritatea exacerbată de represiunea poliției, inflația galopantă și restricția constantă a libertăților individuale. Și o dictatură tot mai violentă.

După ce a refuzat rezultatul alegerilor legislative din decembrie 2015, când opoziția a reluat controlul parlamentar, președintele Maduro, considerat responsabil pentru situația dezastruoasă a Venezuelei, nu a încetat să caute să-și păstreze puterea, iar prin Aissami crede că o va păstra.   

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă