10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalMaduro, supus unor presiuni tot mai puternice de către SUA

Maduro, supus unor presiuni tot mai puternice de către SUA

”Noi căutăm în continuare sancţiuni suplimentare (…), pentru a ne asigura că protejăm activele ţării pentru poporul Venezuelei”, a declarat secretarul american al Trezoreriei Steven Mnuchin. “Nu există îndoieli că încercăm să tăiem fondurile regimului”, a recunoscut el.

Statele Unite au strâns deja şurubul petrolului venezuelean luni, vizând compania petrolieră PDVSA, căreia i-au interzis să facă comerţ cu entităţi americane şi căreia i-au blocat activele în străinătate.

”Strategia Statelor Unite este de a provoca prăbuşirea sistemului economic al Venezuelei, pentru a forţa plecarea” lui Maduro, a declarat pentru AFP economistul Luis Vicente Leon.

Departamentul de Stat american a anunţat tot marţi că Statele Unite i-au dat în mod oficial opozantului venezuelean Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte şi căruia i-au recunoscut autoritatea, controlul conturilor bancare ale ţării sale pe teritoriul american.

Furios din cauza sancţiunilor americane, Nicolas Maduro a reacţionat tunând că ”sângele care poate curge în Venezuela va fi pe mâinile voastre, Donald Trump”.

Neputincios în faţa gigantului american, regimul Maduro a ales să-l atace pe Juan Guaido.

Procurorul general Tarek William Saab a anunţat deschiderea unei ”anchete preliminare” şi a cerut aplicare unor ”măsuri de precauţie” contra lui Guaido, inclusiv ”interdicţia de a ieşii din ţară” şi ”blocarea conturilor sale”.

Hotărât să provoace plecarea lui Maduro, Parlamentul venezuelean, condus de Guaido, în vârstă de 35 de ani, se reuneşte marţi pentru a dezbate un ”plan de salvare a ţării” şi despre posibilitatea ”unor alegeri libere şi transparente”.

Tensiuni erau perceptibile cu puţin înainte de începerea sesiunii, în contextul în care activişti chavişti s-au reunit în faţa Parlamentului.

”INGERINŢĂ FLAGRANTĂ”

Juan Guaido îndeamnă, în plus, la manifestaţii miercuri, iar apoi sâmbătă, în contextul în care toate privirile sunt aţintite asupra ţării sale, aflate în plin naufragiu economic.

Comunitatea internaţională se teme de o catastrofă umanitară în Venezuela, care se zbate între o hiperinflaţie – de zece milioane de la sută în 2019, potrivit FMI – şi grave penurii de hrană şi medicamente.

În tabăra susţinătorilor lui Maduro, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat sancţiunile ”ilegale” ale Washingtonului. Rsia a investit miliarde de dolari în hidrocarburi şi armament în Venezuela.

Principalul creditor al Caracasului, China s-a declarat şi ea ”opusă” acestor sancţiuni, care ”vor conduce la o deteriorare în viaţa populaţiei Venezuelei”.

În afară de Beijing şi Moscova, Nicolas Maduro este susţinut, în continuare de Corea de Nord, Turcia sau Cuba.

Însă tot mai multe voci i se alătură lui Juan Guaido, în Europa, unde şase ţări – Spania, Franţa, Germania, Regatul Unit, Portugalia şi Olanda – i-au dat ultimatum până duminică preşedintelui socialist să convoace alegeri, altfel urmând să-l recunoască pe adversarul său.

Manifestaţii ale opozanţilor s-au soldatcu 40 de morţi în decurs de o săptămână, a anunţat ONU marţi.

ONG-ul venezuelean Provea a anunţat cel puţin 35 de morţi, însă a evocat de asemenea opt ”execuţii ilegale” în operaţiuni ale poliţiei.

”CONFRUNTĂRI ÎNTRE FRAŢI”

Nicolas Maduro se arată inflexibil, respingând ultimatumul europenilor şi acuzând Statele Unite că acţionează în culisele a ceea ce denunţă drept o lovitură de stat. ”Opoziţia trebuie să ignore apelurile Imperiului (Statelor Unite), care vizează confruntarea între fraţi”, a scris el marţi pe Twitter.

Juan Guaido a anunţat că a ”discutat cu preşedinele” Trump, a început să preia controlul activelor Venezuelei în străinătate şi a început ”procesul de nominalizare a comitetelor de conducere ale PDVSA şi Citgo”, filiala unor rafinării în Statele Unite.

Caracasul dispune de cele mai importante rezerve de ţiţei brut din lume, chiar dacă producţia sa s-a prpbuşit, din cauza lipsei mentenenţei instalaţiilor.

Al doilea unghi de atac al opoziţiei şi Washingtonului este armata – celălalt pilon care-l menţine la putere pe şeful statului din 2013, dar în care au început să apară disensiuni.

John Bolton, consilierul pe probleme de securitate al Casei Albe, a îndemnat armata să accepte o tranziţie ”paşnică, democratică şi constituţională” a puterii.

Iar Juan Guaido a oferit o amnistie funcţionarilor şi militarilor care acceptă să-l susţină.

Marţi, el a lansat pe Twitter un apel adresat funcţionarilor din cadrul justiţiei: ”celor care sunt în sediul Tribunalului Suprem: regimul este în faza sa finală, este inevitabilă, iar voi nu trebuie să vă sacrificaţi pentru uzurpatorul (Maduro) şi banda sa!”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă