14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalMAE: Scrisoare adresată secretarului general al ONU pe tema atacului ''Mercer Street''

MAE: Scrisoare adresată secretarului general al ONU pe tema atacului ”Mercer Street”

Reprezentanţii permanenţi ai Marii Britanii, respectiv României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, împreună cu reprezentantul permanent al Liberiei (statul de pavilion al navei “Mercer Street”), au semnat, marţi, o scrisoare comună adresată preşedintelui Consiliului de Securitate al ONU şi secretarului general al ONU pe tema atacului împotriva vasului, document care subliniază “natura deliberată” a acestuia.

Respectivul demers vine în urma instrucţiunilor miniştrilor de Externe ai României şi Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Bogdan Aurescu şi Dominic Raab, precizează un comunicat al MAE.

Astfel, arată sursa citată, România, Regatul Unit şi Liberia au reiterat “natura deliberată a atacului, atribuit Republicii Islamice Iran, care, pe lângă pierderile umane şi materiale, reprezintă o încălcare clară a dreptului internaţional”.

Totodată, cele trei state au subliniat importanţa libertăţii de navigaţie, garantată de dreptul internaţional. De asemenea, cu acest prilej a fost atrasă atenţia asupra faptului că “asemenea acţiuni inacceptabile pot afecta pacea şi securitatea internaţionale şi au solicitat condamnarea atacului la nivelul comunităţii internaţionale”.

MAE evidenţiază că a realizat, luni, un demers similar de informare şi la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a avut, marţi, o convorbire telefonică cu înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell. Cei doi oficiali au avut un schimb aprofundat de opinii şi evaluări despre atacul asupra navei “Mercer Street”, inclusiv din perspectiva implicaţiilor politice şi securitare ale acestuia, ministrul român de Externe pledând pentru solidaritate din partea Uniunii Europene şi pentru condamnarea publică a acestui incident la nivelul comunităţii internaţionale.

Totodată, Consulatul General al României din Dubai, Emiratele Arabe Unite, se află în continuare în contact cu autorităţile locale, cu misiunile partenerilor României şi cu compania care administrează nava “Mercer Street”, acordând asistenţă consulară la faţa locului şi întreg sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetăţeanului român decedat.

MAE reaminteşte că aceste iniţiative vin în continuarea condamnării ferme de către România a atacului cu dronă asupra vasului “Mercer Street”, soldat cu pierderea vieţii comandantului navei, cetăţean român, şi a unui cetăţean britanic, precum şi în continuarea demersurilor politico-diplomatice întreprinse deja şi asistenţei consulare pentru repatriere.

Ministerul român anunţă că va continua coordonarea cu aliaţii şi partenerii României, inclusiv la nivelul organizaţiilor multilaterale.

* În urma clarificării unor elemente privind natura incidentului, pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de partenerii României, Ministerul Afacerilor Externe a reiterat, luni, condamnarea fermă a incidentului, calificat ca atac cu dronă deliberat, coordonat de Iran. În aceeaşi zi, România a solicitat prezentarea de explicaţii de către autorităţile iraniene, fără întârziere, rezervându-şi dreptul de a acţiona în consecinţă, alături de partenerii săi internaţionali, pentru un răspuns adecvat.

Ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti a fost convocat de urgenţă la MAE român, conform practicii diplomatice, context în care conducerea MAE a prezentat aceste elemente de poziţionare.

Marţi, Uniunea Europeană şi NATO au condamnat atacul comis joi asupra petrolierului “Mercer Street” în Marea Arabiei, pe care Statele Unite, Israelul şi Regatul Unit l-au atribuit Iranului, dar Comisia Europeană a cerut ”evitarea oricărei acţiuni dăunătoare pentru pacea şi stabilitatea în regiune”, a transmis AFP.

Petrolierul “Mercer Street”, în proprietate japoneză şi operat sub pavilion liberian de compania Zodiac Maritime, care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost joi ţinta unui atac în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei, în largul coastelor Omanului.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă