19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalMajoritatea locuitorilor Chişinăului susțin Unirea

Majoritatea locuitorilor Chişinăului susțin Unirea

Centrul Social-Politic European a anunţat efectuarea unui amplu studiu sociologic care are ca temă de cercetare Unirea Republicii Moldova cu România. În primă etapă, locuitorii municipiului Chişinău au fost întrebaţi dacă ei ‘personal ar vota pentru unirea cu România?’, aceştia având posibilitatea să răspundă cu ‘DA’ sau ‘NU’.

Astfel, 55 la sută dintre respondenţi au răspuns ‘DA’ când au fost întrebaţi dacă doresc pentru Unirea cu România, şi 45 la sută au spus ‘NU’.

Sondajul a fost efectuat în municipiul Chişinău în perioada 1-19 aprilie, în cadrul cercetării fiind chestionaţi 79.741 de respondenţi cu vârste peste 18 ani din capitala Republicii Moldova. Rezultatele cercetării au o marjă de eroare de 3%.

Chestionarea a avut loc pe trei platforme, răspunsurile fiind primite în proporţie de 45,62% de la respondenţi chestionaţi la domiciliu, de 45,33% pe platforma online www.decid.md şi de 9,05% în corturile instalate în raza municipiului.

Analiza vârstei respondenţilor arată în felul următor: 29% sunt persoane cu vârste cuprinse între 18-29 de ani, 34% au între 30-49 de ani, 32% sunt persoane ce au 50-69 de ani, iar 5% au indicat o vârsta de peste 70 de ani.

În proporţie de 79% respondenţii au utilizat limba română la completarea chestionarului, iar 21% limba rusă. Vorbitorii de română s-au pronunţat în proporţie de 62% pentru Unirea cu România, iar 38% au răspuns “NU” la întrebarea din chestionar. Respondenţii vorbitori de limbă rusă s-au arătat în proporţie de 69 la sută împotriva Unirii cu România, dar 31 la sută dintre ei s-au arătat favorabili Unirii cu România.

Totodată, 51% dintre respondenţi sunt femei, iar 49% bărbaţi. Dintre răspunsurile colectate de la persoanele de sex masculin, 56% au fost pentru Unirea cu România, iar 44% împotrivă. Răspunsurile persoanelor de sex feminin au fost favorabile în proporţie de 54%, iar 46% defavorabile Unirii cu România.

Analiza datelor pe sectoarele Chişinăului oferă mici diferenţe, cele mai favorabile unirii fiind sectorul Râşcani şi Ciocana, cu 62% şi respectiv 57% în favoarea Unirii, precum şi suburbiile Chişinău, cu 61% dintre respondenţi favorabili Unirii şi doar 39% care au răspuns ‘NU’.

Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Liderul ATP a rămas fără antrenor. Djokovic l-a concediat pe Goran Ivanisevic

După începutul dezamăgitor de sezon, în care nu a reușit să cucerească niciun titlu, tenismenul sârb Novak Djokovic a luat o decizie radicală și...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă