Foto Arhiva

Foto Arhiva

Malaezia: Regele a acceptat să îl graţieze imediat pe opozantul Anwar

Regele Malaeziei a acceptat să îl graţieze imediat pe opozantul Anwar Ibrahim, care execută o pedeapsă de închisoare pentru sodomie, a anunţat vineri noul prim-ministru Mahathir Mohamad, care a fost învestit cu o zi înainte.

Rl online 0 comentarii

Regele "a indicat că este dispus să îl graţieze pe Datuk Sri Anwar imediat", a declarat Mahathir într-o conferinţă de presă, la două zile după victoria istorică în alegerile parlamentare a coaliţiei de opoziţie conduse de acesta, care este în vârstă de 92 de ani, notează France Presse.

"Vom lansa procedura corespunzătoare pentru a obţine o graţiere pentru Datuk Sri Anwar. Aceasta înseamnă o graţiere totală. El ar trebui eliberat imediat odată ce va fi graţiat", a adăugat premierul.

Mahathir a promis, în eventualitatea victoriei în alegerile legislative ce i-ar permite să devină prim-ministru, să îi cedeze locul lui Anwar, fostul său duşman, odată ce acesta, în vârstă de 70 de ani, iese din închisoare.

Cei doi s-au împăcat înainte de alegeri, pentru a-l da la o parte pe fostul prim-ministru Najib Razak, implicat într-un imens scandal financiar ce zdruncină Malaezia din 2015.

Coaliţia de opoziţie condusă de Mahathir şi susţinută de Anwar a obţinut miercuri victoria în alegeri, împotriva Barisan Nasional (Frontul Naţional, BN), coaliţia ce conducea fosta colonie britanică de la independenţa sa în 1957.

Anwar a fost "mâna dreaptă" a lui Mahathir când era prim-ministru (1981-2003) şi până când a fost demis în 1998 din cauza unor divergenţe politice. Trecut în opoziţie, Anwar a fost mai târziu condamnat şi închis după un proces controversat pentru sodomie şi corupţie.

Opozantul a fost din nou condamnat în 2015, de data aceasta în timpul lui Najib, la cinci ani de închisoare pentru sodomie, în virtutea unei hotărâri de asemenea controversate, la fel ca precedenta. 

Comentarii

loading...