5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalManifestanții gay din Polonia au fost întâmpinați cu ropote de ură

Manifestanții gay din Polonia au fost întâmpinați cu ropote de ură

Cum participarea la un Gay Pride în Polonia a devenit un lucru riscant, manifestanţii au fost încadraţi de un foarte important dispozitiv poliţienesc. Manifestanţii au defilat la Lublin, la 170 de kilometri sud-est de Varşovia, agitând steaguri în culorile curcubeului şi banderole cu mesaje ca ”Isus a învăţat iubirea” sau ”Homofobia ameninţă familiile poloneze”.

Contramanifestanţi, între care unii purtau tricouri cu inscripţii șovine, au înfruntat poliţia şi au încercat să-i blocheze pe participanţii la Gay Pride, strigând sloganuri homofobe şi aruncând cu ouă şi sticle. Poliţia a recurs la tunuri cu apă şi la gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe contramanifestanţi, dintre care unii au fost arestaţi. Săptămâna aceasta, un tribunal polonez a anulat interzicerea Gay Pride, decisă de către primarul din Lublin, Krzysztof Zuk, care a invocat motive de securitate.

Cauza lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) a devenit un subiect fiebinte şi o temă majoră a campaniei electorale în Polonia, odată cu apropierea alegerilor legislative de la 13 octombie, într-o atmosferă homofobă în această ţară catolică şi conservatoare.

Drepturile homosexualilor – pe care şeful Partidului Lege şi Justiţie (PiS, la putere) Jaroslaw Kaczynski, un apropiat al Bisericii Catolice, le consideră o ”ameninţare” la adresa familiei poloneze tradiţionale – se află adesea în centrul dezbaterii publice în Polonia.

În iulie, un tribunal a dispus ca o revistă, Gazeta Polska – apropiată Guvernului – să înceteze să mai distribuie autocolante anti-LGBT cu sloganul ”Aceasta este o zonă fără LGBT”. Entităţi teritoriale poloneze, adesea cu legături cu PiS, au adoptat rezoluţii prin care declară ”zone libere de ideologia LGBT”. În aceeaşi lună, un marş Gay Pride organizat pentru prima oară la Bialystok, un oraş important situat în estul Poloniei, a fost atacat de fani ai unor echipe de fotbal ultranaţionalişti.

Premierul Mateusz Morawiecki (PiS) a condamnat violenţele, la vremea respectivă, însă nu şi campania anti-LGBT. În urma unor manifstaţii de protest faţă de atacul contra Gay Pride la Bialystok, arhiepiscopul Cracoviei Marek Jedraszewski a pus gaz pe foc, denunţând într-o predică, ”ciuma curcubeu” care a înlocuit, în opinia sa, ”ciuma roşie” comunistă.

Declaraţiile sale au provocat manifestaţii la Varşovia şi la Cracovia care au îndemnat la demisia arhiepiscopului.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă