7.9 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalMarea Britania participă la politica anti-Iraniană?

Marea Britania participă la politica anti-Iraniană?

Iranul l-a convocat pe ambasadorul britanic după confiscarea unui supertanker care ar fi fost transportat petrol catre Siria, în contradicție cu sancțiunile UE asupra Siriei. Această acțiune vine într-o perioada în care SUA încearcă să înăbușe comerțul de petrol iranian la zero.

MT Grace 1, un transportator de marfă de 300.000 de tone, a fost reținut într-un raid efectuat de Marina Britanică și de poliția din Gibraltar, joi dimineața. Guvernul din Gibraltar, un teritoriu britanic situat pe vârful sudic al Peninsulei Iberice, a declarat că nava a fost reținută pentru încălcare sancțiunilor UE asupra Siriei.

Nava care purta pavilionul Panamamez, deținută de o companie din Singapore, era pe cale să-și livreze încărcătura către rafinăria Banyas din Siria, a declarat ministrul-șef al Gibraltarului, Fabian Picardo. “Această rafinărie este proprietatea unei entități supuse sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Siriei”, a explicat oficialul. UE a impus sancțiuni impotriva guvernului sirian în 2011, însă acest lucru pare să fie prima dată când o transportare de petrol a fost reținută de o autoritate europeană.

Ministrul de externe al Spaniei, Josep Borrell, a declarat că britanicii au vizat cisternă la cererea Statelor Unite. El a adăugat că Spania, care consideră apele din Gibraltar ca fiind ale sale, a evaluat implicațiile operației.

Iranul a recunoscut că a obținut dreptul de proprietate asupra încărcăturii. Ministerul său de Externe a convocat ambasadorul britanic la Teheran pentru a protesta împotriva “confiscării ilegale a tancului iranian”, potrivit agenției de știri IRNA.

Potrivit Reuters, MT Grace 1 a fost folosit de Iran în trecut pentru a transporta țiței către Singapore și China, în contradicție cu sancțiunile unilaterale impuse pe Iran de către SUA. Călătoria curentă ar fi început în portul Iranului Bandar Assalyeh, chiar dacă documentele afirmă că bruma a fost încărcată în portul irakian de la Basra.

În confiscarea tancului sub pretextul sancțiunilor asupra Siriei, UE pare să se afle cel puțin parțial cu Washington-ul, care încearcă să strângă economia iraniană prin sancțiuni economice aspre. 

“Poate că UE încerca să demonstreze că ia partea americanilor, jucând un rol în politica anti-iraniană? Știm că administrația Trump a criticat țările europene “, a declarat Ali RTZ, un jurnalist și scriitor din Orientul Mijlociu.

“Și este probabil o demonstrație împotriva Siriei. Totul ajută planul de separare a Siriei de aliații săi “.

Sechestrul provine, de asemenea, pe fondul unei escaladări în Golful Oman, unde mai multe cisterne au fost distruse în două incidente separate. Washingtonul a acuzat Iranul că a atacat tancurile, probabil pentru a arăta că poate întrerupe fluxul de țiței arab prin căile navigabile esențiale. Iranul a negat acuzațiile și a afirmat că atacurile au fost probabil de operațiuni false menite să justifice o creștere a prezenței militare americane în regiune.

Siria se confruntă cu o lipsă de combustibil de ani de zile, pe fondul conflictelor armate devastatoare din țară. O mare parte din câmpurile petroliere din nord-estul țării sunt în prezent controlate de militiile kurde sprijinite de SUA.

Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă