Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Moscova va refuza extrădarea suspecților în cazul Skripal, cum a refuzat și în cazul Livtinenko

Moscova va refuza extrădarea suspecților în cazul Skripal, cum a refuzat și în cazul Livtinenko

Marea Britanie a identificat doi ruși implicați în otrăvirile cu noviciok din Salisbury

Poliția din Marea Britanie a identificat doi suspecți ruși în cazul otrăvirii cu noviciok a fostului ofițer GRU Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia, din care a derivat și decesul unei britanice, Dawn Sturgess.

Adina Mutar 0 comentarii

Autoritățile nu au dezvăluit identitatea celor doi suspecți, dar au declarat că au „filmul complet“, de când aceștia au intrat în țară, până când s-au întors la Moscova și nu există nicio îndoială că cei doi au fost implicați în tentativa de crimă asupra lui Skripal.

Marea Britanie pregătește dosarele pentru mandat internațional de arestare și pentru extrădarea acestora, demersuri socotite de experți sortite eșecului din start, existând precedentul „cazului Litvinenko“, de asemenea un fost ofițer rus, din KGB, considerat trădător de către foștii colegi. Alexander Litvinenko a fost eliminat tot într-un mod amintind de vremea sovietică, otrăvirea cu poloniu radioactiv.

 

Precedentul „cazului Litvinenko”

 

În 2007, autoritățile britanice au emis mandat pentru arestarea lui Andrei Lugovoi, acuzat de uciderea lui Litvinenko. Răspunsul lui Vladimir Putin a fost că „Tony Blair suferă de sindromul mentalității colonialiste «fără creier»“ și i-a dat lui Lugovoi o distincție de erou. Prin Canalul 1 de televiziune al Kremlinului, Lugovoi a devenit atât de popular, încât a intrat în politică.

Acum, în cazul Skripal și al britanicei Dawn Sturgess, nu se așteaptă un alt răspuns din partea Moscovei, decât refuzul extrădării suspecților.

Rolul acestui mandat este de a da posibilitatea Rusiei să încheie un litigiu internațional, cooperând, altminteri întregul caz va ajunge în anchetă publică la Curtea Regală de Justiție, ce va afecta imaginea liderului de la Kremlin.

Așa s-a întâmplat și în „cazul Litvinenko“, dar cu o întârziere de aproape nouă ani, timp în care s-au făcut nenumărate demersuri pentru a se rezolva „diplomatic“.

Theresa May, pe atunci secretar de Interne, a refuzat inițial cererea Marinei Litvinenko, soția victimei, de a se organiza o anchetă publică, pentru a nu tensiona și mai mult relațiile cu Rusia.

Din ancheta publică de la Curtea Regală de Justiție, ce a avut loc în 2015, s-a aflat că au existat trei tentative de otrăvire a lui Litvinenko, existând „dovezi covârșitoare“ că atacatorii au executat un ordin de stat, concluzia fiind că „cel mai probabil Vladimir Putin a aprobat operațiunea“.

 

Nici Londra nu-i extrădează pe rușii ceruți de Moscova

 

După ce Moscova a dovedit că își acoperă cetățenii vinovați de crime și de atacuri la adresa securității cetățenilor britanici, cazul va ajunge în anchetă publică fără întârziere.

Astfel, se va dezvălui numele celor doi suspecți, cum au călătorit aceștia spre Wiltshire, când au ajuns la Salisbury, la casa lui Skripal, unde au stropit mânerul ușii cu noviciok, apoi unde au aruncat flaconul, deși cunoșteau puterea letală a substanței, flacon găsit ulterior de partenerul britanicei Dawn Sturgess, Charlie Rowley, care i l-a dăruit pe post de „parfum“.

Moscova își bazează răspunsul negativ pe cele 21 de aplicații de extrădare a unor cetățeni ruși urmăriți de justiție pentru diverse crime și infracțiuni, aplicații respinse de Marea Britanie.

Cel mai important caz pentru Moscova este extrădarea liderului cecen Akhmed Zakaiev, care a luptat împotriva rușilor în anii 1990.

Acum trăiește cu familia în Muswell Hill, la nord de Londra, unde era vecin cu Litvinenko. Extrădarea lui Zakaiev a fost refuzată și fostul lider cecen beneficiază de paza poliției britanice. 

Comentarii

loading...