18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalMarea Britanie condamnă atacul din Arabia Saudită

Marea Britanie condamnă atacul din Arabia Saudită

Atacul ”a fost o încălcare a dreptului internaţional”, a declarat ministrul britanic de externe, Dominic Raab, adăugând că Regatul Unit susţine ferm Arabia Saudită.

”În ceea ce priveşte autorul, imaginea nu este în întregime clară”, a spus Raab. ”Dorim o imagine foarte clară pe care o vom avea în curând”, a spus el.

”Acesta a fost un atac foarte grav asupra Arabiei Saudite şi a instalaţiilor petroliere şi are implicaţii asupra pieţelor petroliere globale şi asupra livrărilor”, a menţionat ministrul britanic. ”Este un act foarte grav, scandalos şi trebuie să avem un răspuns internaţional pe cât se poate de clar şi unit”, a insistat el.

Mişcarea Houthi din Yemen a anunţat luni că instalaţiile de prelucrare a petrolului din Arabia Saudită constituie, încă, o ţintă şi pot fi atacate în orice moment, avertizând cetăţenii străini să părăsească zona.

Atacurile asupra uzinelor gigantului petrolier Aramco din Abqaiq şi Khurais în regiunea estică a regatului au fost efectuate cu drone şi avioane cu reacţie, a scris purtătorul de cuvânt al armatei houthi Yahya Sarea pe Twitter. E a spus că ”Arabia Saudită ar trebui să înceteze agresiunea şi blocada în Yemen”.

Rebelii yemeniţi, sprijiniţi de Iran, revendică constant tiruri de drone sau rachete împotriva unor ţinte saudite, declarând că acţionează în represalii la loviturile aeriene ale coaliţiei conduse de Arabia Saudită ce intervine în Yemen în sprijinul forţelor proguvernamentale.

Statele Unite sunt “pregătite să riposteze” la atacurile asupra infrastructurilor de petrol saudite (pe care Washingtonul le pune pe seama Iranului), a declarat duminică preşedintele american Donald Trump, notează AFP şi Reuters. Mai devreme în cursul zilei de duminică, un înalt oficial american a declarat, sub protecţia anonimatului, că există dovezi care indică faptul că în spatele atacului cu drone asupra facilităţilor saudite nu se află gruparea yemenită houthi, care l-a revendicat, ci regimul de la Teheran. Iranul a negat aceste acuzaţii.

Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă