6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalMAREA BRITANIE Boris Johnson, un mare avantaj pentru Conservatori

MAREA BRITANIE Boris Johnson, un mare avantaj pentru Conservatori

Premierul britanic, învingătorul alegerilor locale din Marea Britanie, a promis cetățenilor că  va ,,opri exodul de minți către orașe”. Angajamentul de a „trăi local și de a prospera” va forma un element central al discursului de marți al Reginei (n.r. o tradiție britanică de a avea Regina cea care deschide noua sesiune parlamentară), care va contura, de asemenea, planurile de a aborda marea întârziere a operațiilor din NHS și a tratamentelor împotriva cancerului cauzată de coronavirus.
 
Conservatorul Andy Street a câștigat alegerile pentru primăria din West Midlands cu 54% la al doilea tur de scrutin, completând un set de victorii cheie pentru conservatori după victoriile în alegerile parțiale din Hartlepool și cursa pentru primăria Tees Valley.
Analiza a opt milioane de voturi de către experții electorali a plasat conservatorii la 40%, cea mai bună performanță a acestora la alegerile locale din 2008, cu zece puncte înaintea Laburiștilor.
 
Într-un interviu de Sâmbătă, Ministrul Cabinetului Johnson (n.r. este un post în Cabinetul Regatului Unit responsabil pentru toate politicile Cabinetului) Michael Gove, a spus că guvernul nu va permite un nou referendum privind independența Scoției, deoarece SNP ar trebui să se concentreze pe criza de sănătate Covid-19.
 
Într-un efort de a opri tensiunile, Johnson le-a scris primilor miniștri ai celor trei administrații descentralizate cerându-le să participe la un „summit” de recuperare Covid pentru a „aborda provocările noastre comune” – încercând să- o lege pe  Nicola Sturgeon, liderul partidului naționalist scoțian și câștigătorul alegerilor din Scoția, de un proces de recuperare, mai degrabă decât de un referendum.
 
Downing Street este îngrijorat de faptul că situația din NHS (sistemul național de sănătate britanic) se va „agrava înainte de a se îmbunătăți”, cu 4,7 milioane de persoane care așteaptă îngrijiri. Guvernul a promis un plus de 63 de miliarde de lire sterline către NHS anul acesta și 22 de miliarde de lire sterline anul viitor, însă Johnson va preciza clar că vor fi necesari mai mulți bani pentru a face față restanței de tratamente.
 
Discursul Reginei va include, de asemenea, un proiect de lege care să consacre într-o lege o „garanție a abilităților pe viață”, să consolideze educația continuă și să creeze un sistem de educație și formare a adulților „potrivit pentru viitor”.
 
Funcționari din Downing Street consideră că este o modalitate de a convinge alegătorii din zonele cu ”roșii” (Laburiști) că guvernul se concentrează pe îmbunătățirea comunităților lor.
 
Miniștrii vor introduce miercuri proiectul de lege privind abilitățile și educația post-16, care va determina angajatorii locali să își unească forțele cu colegiile de educație suplimentară pentru a oferi un „program de accelerare a competențelor”. Planurile vor face universitățile și colegiile accesibile persoanelor care doresc să studieze cu jumătate de normă în timp ce lucrează.
 
O sursă guvernamentală înaltă a declarat: „Va fi o investiție masivă în educație continuă și„ perfecționare ”pe tot parcursul vieții, astfel încât oamenii să poată ocupa locuri de muncă mai bine plătite în zona lor locală. Unii oameni vor dori să se mute pentru muncă, dar aceasta este o investiție în comunități, astfel încât oamenii să poată prospera acolo unde trăiesc. ”
 
Abordarea marchează o schimbare istorică de la administrațiile conservatoare din trecut, care punea accent pe aspirația de a se muta pentru a găsi locuri de muncă – întruchipată de apelul lui Norman Tebbit în anii 1980 pentru ca oamenii să „se urce pe bicicletă și să caute de lucru”.
 
În schimb, guvernul dorește să ofere oamenilor oportunități acolo unde trăiesc deja, astfel încât să nu simtă nevoia să se mute la Londra sau în alte orașe mari pentru a-și continua viața.

Boris Johnson este prognozat pentru zece ani la putere.

Miniștrii de Cabinet au declarat că a existat o schimbare permanentă a identității politice a națiunii și au sugerat că Johnson ar putea să reziste la putere pe modelul Margaret Thatcher, aflată în Downing Street timp de 11 ani.
 
Conservatorul Ben Houchen a fost reales primar al Tees Valley, câștigând puțin sub 73% din voturi, față de 51% în urmă cu patru ani. Conservatorii au preluat controlul asupra autorităților locale din Northumberland, Dudley, Harlow și Nuneaton la alegerile consiliului și au preluat locuri în Sunderland și Durham.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă