Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO: London Metropolitan Police

FOTO: London Metropolitan Police

Marea Britanie: Mandat de arestare pentru doi cetățeni ruși în cazul Skripal

Autorităţile din Marea Britanie au anunţat că au „suficiente dovezi” pentru condamnarea a doi cetăţeni ruşi, acuzaţi că au încercat să îl omoare pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia, relatează BBC şi The Telegraph, citate de Agerpres.

Rl online 0 comentarii

UPDATE 14:35 - Moscova a transmis miercuri că nu ştie cine sunt cei doi cetăţeni ruşi împotriva cărora poliţia britanică a emis un mandat de arestare în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în Anglia, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Numele şi fotografiile care au apărut în mass-media nu ne spun nimic”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă publică TASS. Ea a afirmat de asemenea că este vorba de „manipularea de informaţii”.

 

Autorităţile de la Scotland Yard au strâns „suficiente dovezi” împotriva a doi cetăţeni ruşi, Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov, în ceea ce priveşte otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok în oraşul Salisbury în luna martie.

Cei doi, în vârstă de aproximativ 40 de ani, au folosit cel mai probabil nume false.

„Sunt suficiente dovezi pentru a da un prospect realist în ceea ce priveşte condamnarea lor. Este clar în interesul public ca Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov să fie condamnaţi”, a declarat Sue Hemming, directorul Crown Prosecution Service (CPS).

Acuzaţiile includ tentativă de omor asupra lui Serghei Skripal, a Iuliei Skripal şi a lui Nick Bailey, folosirea agentului Noviciok contrar Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice şi vătămare corporală asupra lui Serghei şi Iuliei Skripal.

Nick Bailey este un agent de poliţie care a fost otrăvit cu agentul neurotoxic în timpul operaţiunii de salvare a celor doi în Salisbury. Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani şi fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost otrăviţi cu agentul neurotoxic Noviciok în luna martie.

CPS a anunţat că nu va începe procesul de extrădare din Rusia a celor doi suspecţi. A fost emis un mandat european de arestare pe numele lor. „Nu vom începe un proces de extrădare cu Rusia pentru cei doi bărbaţi, deoarece Constituţia rusească nu permite extrădarea cetăţenilor săi”, a declarat Sue Hemming.

Conform raportului emis de Poliţia Metropolitană, cei doi ruşi au zburat din Moscova în data de 2 martie, ajungând în Marea Britanie, pe aeroportul Gatwick.

Aceştia au stat la hotelul City Stay din Bow Road, în estul Londrei şi au plecat spre Salisbury în data de 4 martie, unde au contaminat clanţa uşii lui Serghei Skripal cu agent Noviciok. Au părăsit Marea Britanie în data de 5 martie, de pe aeroportul Heathrow.

Cei doi suspecţi au călătorit de mai multe ori în Marea Britanie, cu aceleaşi paşapoarte. În cadrul unei percheziţii a camerei de hotel în care au stat cei doi, poliţiştii au găsit reziduuri de agent neurotoxic.

Anunţul făcut miercuri privind identitatea celor doi va creşte tensiunile dintre Marea Britanie şi Rusia, în contextul în care incidentul a stârnit o criză diplomatică atât între cele două ţări, cât şi la nivel internaţional.

Marea Britanie a învinuit Rusia pentru atacul cu agent neurotoxic Noviciok, creat de către armata sovietică în perioada anilor 1970-1980. Autorităţile de la Moscova au negat în mai multe rânduri implicarea în incident.

Comentarii

loading...